02-10-2014

Geen loonheffing voor tablets

Gemeenten hoeven niet langer voorzichtig te zijn met het verstrekken van tablets aan raadsleden. Oordeelde de rechtbank eind vorig jaar nog dat iPads en andere tablets gewoon computers zijn waarover loonheffing betaald moet worden, het Hof draait die uitspraak volledig om en ziet tablets als communicatiemiddelen, waarover geen belasting afgedragen hoeft te worden.

Communicatiemiddel
Een tablet is geen computer, maar een communicatiemiddel. En communicatiemiddelen vallen onder de ‘vrije verstrekkingen’ uit de loonbelastingwet. Sinds het afschaffen van de PC-privé-regeling tien jaar geleden mogen werkgevers geen computers meer vrij verstrekken aan hun werknemers. Tablets leken hetzelfde lot beschoren, sinds de rechtbank in december 2013 iPads een soortgelijken tot computers verklaarden. 

Geen lange teksten
Het Hof in Amsterdam heeft nu de tablets ontdaan van de status computer. Er kunnen immers geen lange teksten mee worden geschreven. Op een computer is het maken van documenten een primaire functie en dat is bij tablets onhandig, vooral vanwege het gebrek aan toetsenbord. Geen computer dus, maar een communicatiemiddel. 

Vakliteratuur
De zaak kwam voort uit een aanslag die de Belastingdienst had opgelegd aan RTL. De omroeporganisatie moest maar liefst 323.687 euro betalen, nadat het bedrijf aan alle 664 medewerkers een iPad had gegeven. RTL probeerde ook nog iPads onder vakliteratuur te laten vallen, maar daar ging het Hof niet in mee.

 

Terug naar nieuws overzicht