Wouter Hoeffnagel - 02 oktober 2014

Mobotix lanceert nieuwe IP-video-oplossingen

Mobotix lanceert een nieuwe, compacte hemisferische camera, een nieuwe ontvangstinstallatie voor de IP-video-deurintercom en nieuwe softwareontwikkelingen. Het bedrijf presenteerde de nieuwe producten op de security beurs in Essen. “Dit jaar vormden onze nieuwe videomanagementsoftware MxMultiviewer, het managementstation MxDisplay en de nieuwe i25 hemisferische camera de hoogtepunten van deze beurs”, zegt Dr. Ralf Hinkel, oprichter van Mobotix.
 
De Q25M vormt de basis voor een gloednieuwe hemisferische camera, die slechts half zo groot is als het oorspronkelijke model. Deze nieuwe camera voor binnenhuis gebruik is gebaseerd op het 5-megapixel hardwareplatform en beschikt over een uitgebreid aantal functies. De i25 is geschikt voor wandmontage en registreert dankzij het 180°-breedbandbeeld een volledige ruimte van muur tot muur zonder dode hoeken. Net als bij alle hemisferische camera’s van Mobotix vindt Virtual PTZ bij livebeelden en opnamen direct via de i25-camera plaats. Een extra computer of software is dus niet nodig. De i25 is naar keuze met dag- of nachtsensor (kleuren- of zwart-witlens) verkrijgbaar en biedt zo ook onder moeilijke lichtomstandigheden talloze toepassingsmogelijkheden in gebouwen.
 
MxMultiviewer
De videomanagementsoftware MxMultiviewer is een nieuwe ontwikkeling voor PC-, Mac- en Linux-systemen. De nadruk ligt bij de oplossing op een eenvoudige en intuïtieve bediening. Schermvullende weergave met één muisklik, ondersteuning voor meerdere monitoren en een overzichtelijke weergave van gebeurtenissen en alarmberichten zijn voorbeelden van features van de nieuwe software. De automatische configuratie van de MxMultiViewer bespaart gebruikers veel tijd. Alle Mobotix-componenten in een netwerk worden zelfstandig gedetecteerd en vooraf geïnitialiseerd. Hierdoor kan in slechts een paar minuten een volledig netwerk met camera’s en deurintercoms in bedrijf worden genomen.
 
De MxDisplay is een vaste ontvangstinstallatie voor de IP-video-deurintercom die opvallend intuïtief en eenvoudig te bedienen is. Een overzicht van de camera’s in het gebouw of de laatste videoberichten bij de deurintercom is door simpelweg met de vinger over het scherm te vegen op te roepen. Gebruikers kunnen met één druk op het sleutelpictogram overschakelen naar het livebeeld van de deurintercom en de deur openen door iets langer op het pictogram te drukken. Deze deur kan indien nodig worden beveiligd met een pincode of transponder. De MxDisplay is vlak op de wand te monteren en zowel in het zwart als in het wit verkrijgbaar. De ontvangstinstallatie van MxDisplay is draadloos te gebruiken en kan als basisstation functioneren voor andere displays in huis. Smartphones en computers zijn via het netwerk of ingebouwde WLAN op het display aan te melden en bieden daarna op dezelfde manier toegang tot alle functies. Een belsignaal bij de huisdeur wordt dan doorgezonden naar de smartphone of werkplek. Met de functie voor WLAN-toegangspunt biedt de MxDisplay deze smartphones en computers tevens toegang tot het internet, wat een extra WLAN-systeem in huis overbodig maakt.

Nachtdetectie met M15D-Thermal en S15D-Thermal
De M15D- en S15D-camera’s van Mobotix combineren warmtesensormodules en optische sensormodules in één camera te combineren. De warmtesensor herkent bewegingen, terwijl de optische sensor voor de juiste identificatie van objecten zorgt. De M15D- en S15D-camera’s kunnen hierdoor onder alle lichtomstandigheden bewegingen detecteren. De trigger van bewegingsgebeurtenissen wordt op hetzelfde moment visueel gecontroleerd.

De warmtesensormodules hebben als voordeel dat ze de warmte die door voertuigen of personen wordt uitgestraald visueel kunnen weergeven. Hierdoor zijn bewegingen tot op een afstand van 400 meter vanaf de camera nauwkeurig te herkennen, ook bij ongunstige licht- en weersomstandigheden. Dankzij flexibele videokabels, hoge weerbestendigheid en het compacte formaat zijn de twee S15D-warmtesensormodules op elke gewenste locatie te installeren. Wel moeten de modules zich op een afstand van maximaal twee meter van een S15D-basismodule bevinden. De dual camera’s Mobotix M15D en S15D zijn standaard voorzien van de MxActivitySensor software voor de herkenning van bewegingen. Zodra MxActivitySensor in een warmtebeeldcamera is geactiveerd registreert de software ook bewegingen in niet-verlichte gebieden. De software werkt dus niet alleen overdag, maar ook 's nachts.