Wouter Hoeffnagel - 02 oktober 2014

Fortinet: 'Bedrijven stellen IT-projecten uit door angst voor cyberdreigingen'

90% van de CIO's en CTO's blijkt het moeilijk te vinden de IT-beveiliging van hun bedrijf op peil te houden. Dit terwijl de druk vanuit de directiekamer om de organisaties veilig groter is dan ooit tevoren. Het aantal CIO’s en CTO’s die het op peil houden van de IT-beveiliging als één van de grootste uitdagingen ervaart is in het afgelopen jaar zelfs met een derde gestegen. Van de CIO's en CTO's die de hoogste druk vanuit de directie voelen, geeft 63% toe tenminste één IT-initiatief te hebben uitgesteld of afgeblazen vanwege angst over cyberbeveiliging.

Dit blijkt uit nieuw onderzoek Fortinet, leverancier van netwerkbeveiliging. De grootste uitdagingen voor IT-beslissers zijn:

  • de steeds hogere frequentie en complexiteit van bedreigingen (88%)
  • de eisen die opkomende technologieën stellen aan beveiliging, zoals het Internet of Things (IoT) en biometrie (88%).

90% van de IT-beslissers geven aan uitgedaagd te worden door een toename in privacyvraagstukken. De beveiliging rond initiatieven rond big data is voor 89% één van de grootste uitdagingen. CIO's en CTO's geven aan dat deze trends over het algemeen vragen om nieuwe IT-investeringen.

Directiekamers zetten security bovenaan de agenda
Het feit dat het bewustzijn over IT-beveiliging in de directiekamer toeneemt zorgt voor meer druk en bemoeienis. Het grotere bewustzijn draagt in belangrijke mate bij aan het feit dat de taak van IT-beveiliging zwaarder wordt. Driekwart van de respondenten noemt het bewustzijn bij de directie nu ‘hoog’ of ‘zeer hoog’, een percentage dat een jaar gelden op minder dan 50% uitkwam.

53% van alle ondervraagde CIO’s en CTO’s nieuwe IT-projecten, zoals nieuwe applicaties, diensten of andere initiatieven, uitgesteld of geannuleerd uit angst voor cyberbedreigingen. Onder IT-beslissers die vanuit de directiekamer een hoge mate van druk en toezicht ervaren op gebied van IT-beveiliging ligt dit percentage met 63% hoger. Mobiele applicaties en strategieën zijn belangrijke hete hangijzers. Ook de cloud scoort hoog.

Toenemende complexiteit
De toenemende omvang en complexiteit van Advanced Persistent Threats (APTs), Distributed Denial-of-Service (DDoS)-aanvallen, andere cyberbedreigingen en de eisen van opkomende technologieën zoals het Internet of Things (IoT) en biometrie zijn de meest voorkomende oorzaken die de taken van IT-beslissers lastig maken. CIO's en CTO's verwachten dat binnen vrijwel alle marktsectoren biometrie op korte termijn intrede doet. 46% van de IT-beslissers geeft aan dat deze technologie al wordt toegepast of dat dit binnen 12 maanden gaat gebeuren. Tweederde stelt al te beschikken over de middelen die nodig zijn om biometrie veilig te beheren. Van de respondenten die zich nog niet zo voorbereid voelen, is een derde van mening dat het beveiligen van biometrie ook in de toekomst uitdagend zal zijn.

Inbreuk op persoonsgegevens worden altijd groot uitgelicht in de media en hebben daarom de aandacht van de CIO’s en CTO’s. 90% van de IT-beslissers is dan ook van plan de strategie voor de IT-beveiliging aan te passen. 56% is bereid om meer geld en middelen te investeren om deze uitdaging het hoofd te bieden. 44% neemt liever zijn bestaande strategie nog eens onder de loep. Tegelijkertijd noemt 89% van de respondenten big data en data-analyse als de aanjagers voor veranderingen in de IT-beveiligingsstrategie. 50% van de IT-beslissers wil hier in gaan investeren.

Bereidheid te investeren
De financiële sector (53%) en de telecom-/technologiesector (59%) zijn de sectoren die het meest bereid zijn te investeren in IT-beveiliging. Het onderzoek wijst er ook op dat deze investeringen waarschijnlijk vooral gedaan worden door de grootste organisaties.

Vier op de vijf respondenten geeft aan de afgelopen twaalf maanden over voldoende mensen en financiële middelen te hebben beschikt voor IT-beveiliging. 83% verwacht ook voor de komende twaalf maanden voldoende middelen beschikbaar te hebben. Deze trend loopt in de meeste marktsectoren op: bij overheidsinstellingen was dit respectievelijk 74% en 77% en in de detailhandel 80% en 81%. IT-beslissers in de financiële sector beschikken het vaakst over voldoende middelen. Voor de komende twaalf maanden geeft 87% aan over voldoende middelen te beschikken, terwijl dit percentage voor de afgelopen twaalf maanden uitkwam op 89%.

Hoog op de agenda
Theo Schutte, country manager Fortinet Nederland: “Nu IT-beveiliging ook bij de directie hoog op de agenda staat, komen leidinggevende IT-professionals hierdoor, en door andere vraagstukken, nog meer onder druk te staan. Het onderzoek, dat ook veel grote EMEA bedrijven heeft ondervraagd, toont ook aan dat het voor IT-organisaties moeilijk is om zowel de voordelen van innovatie te benutten, als de beveiliging op orde te houden. Dat juist financiële en telecom organisaties meer investeren in beveiliging is logisch, aangezien deze branches regelmatig het slachtoffer zijn van cybercrime. De Nederlandse Bank maakte deze zomer bekend dat een kwart van alle Nederlanders op wekelijkse basis een smartphone of een tablet gebruikt voor het regelen van bankzaken. Mobiele devices zijn niet altijd afdoende beveiligd, en deze populariteit laat dan ook zien dat het voor zowel banken als particulieren en zakelijke gebruikers urgent is om gebruik te maken van de nieuwste beveiligingstechnologieën. Het goede nieuws is dat veel CIO’s en CTO’s positief zijn en aangeven dat ze dankzij ervaren personeel en voldoende financiën, goed voorbereid zijn op de IT-uitdagingen die nog komen,” vervolgt Schutte. “Maar het blijkt wel dat daarvoor nieuwe, slimme strategieën nodig zijn, evenals nieuwe investeringen en mogelijk zelfs het omarmen van nieuwe modellen voor het uitbesteden van IT-beveiligingdiensten.”

Alle bevindingen van Fortiner zijn terug te vinden n het rapport ‘Fortinet Security Census 2014’. Dit rapport is geschreven op basis van het onderzoek dat namens Fortinet werd uitgevoerd door het onafhankelijke marktonderzoeksbureau Lightspeed GMI. Voor het onderzoek zijn 1.600 IT-beslissers (CIO’s en CTO’s) in de wereldwijde grootzakelijke markt (bedrijven met meer dan 500 werknemers) benaderd.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024