App: Bestuurders-app voor omgang met informatierisico's

02-10-2014

App: Bestuurders-app voor omgang met informatierisico's

Met de nieuwe iVeiligheidsapp probeert de Taskforce BID bestuurders te helpen om te gaan met de risico's rond informatieveiligheid.

Aanloop campagne
'Uw medewerkers zijn in een phishing mail getrapt. De malware richt zich op vertrouwelijke informatie. Is het Nationaal Cyber Security Centrum onderdeel van uw crisisteam?' De nieuwe iVeiligheidsapp helpt met dit soort vragen bestuurders op weg naar meer digitaal veiligheidsbewustzijn. De app voor smartphone en tablet is gelanceerd door de Taskforce Bestuur en Informatieveiligheid Dienstverlening (BID), in de aanloop naar de campagne iBewustzijn Overheid van het ministerie van BZK, die eind oktober van start gaat.

Zelftest en checklists
De iVeiligheidsapp biedt bestuurders, topmanagers en medewerkers bij de overheid handvatten voor het stellen van de juiste vragen het het maken van de juiste keuzes als informatieveiligheid in het geding is. Naast een case rond het niet functioneren van de tablets tijdens een belangrijke bestuursvergadering bevat de app ook een zelftest waarmee de bestuurder er in twaalf vragen achter komt of hij of zij wel voldoende afweet van de verantwoordelijkheden en prioriteiten rond informatieveiligheid. Ook wordt de bestuurder door een stappenplan met bijbehorende checklists geleid. Een aantal video's is vanuit de app te bekijken.

Digitaal falen
Hans Oosters, lid van het dagelijks bestuur Unie van Waterschappen, over de app: "Het ontwikkelen van terugvalscenario's in geval van digitaal falen is meer dan cruciaal geworden. Honderd procent veilig bestaat niet." De app kunt u hier gratis downloaden voor iOS en Android.

Terug naar nieuws overzicht