Redactie - 02 oktober 2014

Bedrijven profiteren onvoldoende van nieuwe technologieën

De razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van social, mobile, cloud en big data beïnvloeden organisaties in een hoog tempo. Met het grote aantal nieuwe technologieën dat in de afgelopen jaren ontstaan is, wordt voor veel bedrijven een wereld geopend met nieuwe mogelijkheden, maar zij profiteren hier nog niet volledig van. Onderzoek van mijn werkgever Avanade toont aan dat 93 procent van de bedrijven weet dat zij er goed aan doen om deze nieuwe technologieën in te zetten, maar 83 procent heeft moeite met het ontwikkelen van een bijbehorende strategie.

IT-updates blijven vaak ongebruikt

Veel bedrijven vertrouwen te vaak op de gedateerde versies van hun huidige technologieën. Eén op de vijf bedrijven maakt geen gebruik van de meest recente versie, ondanks dat ze daar wel recht op hebben. Deze vertraging heeft een grote impact op het vermogen te reageren op veranderende trends. Door geen gebruik te maken van nieuwe versies van de software bouwen bedrijven een technologische achterstand op. Wanneer deze achterstand te groot wordt kost het steeds meer tijd van de IT-medewerkers om de verouderde systemen te onderhouden, terwijl deze tijd liever besteed wordt aan nieuwe ontwikkelingen. Volgens de 750 IT-beslissers die meededen aan het onderzoek zijn een gebrek aan middelen en het moeilijk kunnen aantonen van de return on investment de grootste barrières om de nieuwste technologie daadwerkelijk te gebruiken.

Het ontwikkelen van een hybride IT-strategie

Toen de respondenten gevraagd werd naar hun huidige IT-strategie, gaf de meerderheid aan dat deze gebaseerd is op de traditionele on-premise oplossingen. Zij zijn echter wel van plan om in het komende jaar een combinatie van on-premise, public en private cloud-oplossingen te gaan gebruiken.

Op dit moment werkt een derde van de bedrijven samen met een Managed Services Provider (MSP), wat naar verwachting het komende jaar zal stijgen naar 75 procent, zo blijkt uit het onderzoek. Deze hybride aanpak en de samenwerking met een MSP brengt een scala aan voordelen met zich mee, zoals meer flexibiliteit voor lange-termijn strategieën. Zo is er de expertise om bestaande systemen goed operationeel te beheren, maar ook de kennis om klanten te adviseren over nieuwe ontwikkelingen en verwachte functionaliteiten. De kosten zijn hierbij schaalbaar wat zorgt voor meer flexibiliteit.

Bedrijven die al gebruik maken van MSP’s profiteren van een aantal belangrijke voordelen. Zo zijn zeven op de tien bedrijven het eens dat met MSP’s de IT beter kan voldoen aan de vernieuwingseisen van het bedrijfsleven. 73 procent vindt dat het hun bedrijf heeft helpen groeien en 71 procent zegt dat het één of meer bedrijfsprocessen fundamenteel heeft verbeterd.

Michel Deen, Director Application Outsourcing bij Avanade