FBI waarschuwt voor gevaar van standaard encryptie in Android L en iOS 8
26-09-2014 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

FBI waarschuwt voor gevaar van standaard encryptie in Android L en iOS 8

Apple en Google hebben onlangs beide aangekondigd encryptie in hun mobiele besturingssystemen iOS 8 en Android L standaard aan te zetten. Alle data van gebruikers wordt hierdoor voortaan standaard versleuteld, zonder dat gebruikers hier nog iets voor hoeven te doen. Zeker voor zakelijke gebruikers zou je zeggen dat dit een stuk veiliger is. De Amerikaanse FBI is echter niet gelukkig met de stap van de twee IT-giganten.

James Comey, directeur van de FBI, trekt tegenover de Huffington Post aan de bel over het gevaar van de verbeterde beveiliging. Comey noemt het onbegrijpelijk dat fabrikanten zichzelf niet langer de mogelijkheid geven toegang te verkrijgen tot een smartphone of tablet van een gebruiker. Dit terwijl dit met het oog op opsporing volgens de FBI-directeur cruciaal kan zijn. Als voorbeeld noemt hij een kidnapper, die met het oog op de veiligheid van gijzelaars zo snel mogelijk moet kunnen worden opgespoord.

Zowel Apple als Google maakte onlangs bekend de encryptie van data in iOS 8 en Android L standaard in te schakelen. De beveiligingsfeature is niet nieuw, maar stond voorheen standaard uit. Gebruikers moesten de encryptie dan ook handmatig aanzetten om hun data te beveiligen, iets wat veel gebruikers niet deden. De FBI had hierdoor relatief weinig last van de beveiligingsfeature van de twee bedrijven. Hier komt nu dus verandering in. Door de encryptie standaard aan te zetten maken naar verwachting veel meer mensen gebruik van de feature, wat het werk van de FBI een stuk moeilijker maakt.

Terug naar nieuws overzicht
Security