Wouter Hoeffnagel - 22 september 2014

Oracle: 'Mobiel en flexibel werken maakt hogere productiviteit mogelijk'

Werknemers verwachten met een mobiele, flexibelere werkwijze productiever te werk te kunnen gaan. Het merendeel van de organisaties heeft mobiel werken echter nog niet omarmd. Oracle waarschuwt dat bedrijven hierdoor kansen mislopen en daarnaast het risico lopen dat steeds meer medewerkers mobiel werken zonder input of begeleiding van de werkgever. Om dit probleem aan te pakken, moedigt Oracle managers aan de rem los te laten en in plaats hiervan te garanderen dat mobiel werken efficiënt, veilig en volgens de regels van de organisatie geïmplementeerd wordt.

68% van de respondenten geeft aan liever op een mobiele, flexibele manier te willen werken. 53% verwacht hierdoor productiever te werk te kunnen gaan. Werknemers zien dit enthousiasme echter niet terug bij hun werkgever. Minder dan een kwart van de respondenten (24%) geeft aan dat zijn werkgever mobiel werken stimuleert. 21% stelt dat zijn werkgever actief probeert het aantal applicaties en de data die een werknemer kan benaderen vanaf zijn mobiele telefoon te beperken.

Beperken van mobiel werken is niet effectief
Ondanks het gebrek aan enthousiasme bij werkgevers toont het onderzoek ook aan dat het beperken van mobiel werken niet effectief is. Werknemers blijken zelf manieren te vinden om toch mobiele oplossingen op het werk te gebruiken. Slechts 18% van de respondenten vindt dat zijn bedrijf mobiele apparaten effectief beheert. Werknemers vinden dan ook vaak een manier om de regels van de werkgever links te kunnen laten liggen. 15% van de werknemers geeft aan zelf een manier te hebben gevonden om zijn mobiele apparaten voor werk te gebruiken, zonder tussenkomst of hulp van de werkgever.

De hoeveelheid mobiele activiteiten van werknemers zijn de afgelopen jaren snel toegenomen. Meer dan de helft (56%) geeft aan op dit moment meer mobiel te werken dan twee jaar geleden. 40% denkt dat mobiliteit in de komende twee jaar verder zal worden geïntegreerd in het werk.

Bedrijven veranderen
“Oracle gelooft oprecht in de kracht van mobiliteit om bedrijven te veranderen. Wij roepen alle organisaties op om sneller in te zetten op mobiel werken. Momenteel gebeurt dit te langzaam in veel bedrijven. De huidige situatie waarin werknemers zelf initiatieven voor mobiel werken ontplooien, is onhoudbaar en te onveilig – zonder een nauwe samenwerking met IT is het zeer uitdagend voor bedrijven om bedrijfskritische data die mobiele werkers gebruiken, te beveiligen”, aldus Suhas Uliyar, Vice President Mobile Strategy Product Management bij Oracle.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024