Wouter Hoeffnagel - 17 september 2014

Exact en KPN: 'Financiële administratie van het mkb kan veel efficiënter'

Het mkb ervaart veel rompslomp rond financiële administratie. Ruim een derde van de ondernemers noemt het efficiënter maken van deze administratie de grootste uitdaging, nagenoeg gelijk met vorig jaar. 45% van de ondernemers overweegt financiële zaken in de cloud onder te brengen om de efficiëntie van de financiële administratie te verhogen. Met een boekhoudoplossing in de cloud denkt men altijd de stand van zaken te kunnen raadplegen. Dit blijkt uit de MKB Cloud Barometer 2014 van Exact en KPN.

Mkb-ondernemers hebben niet alleen de behoefte de financiële administratie sneller te maken, maar ook goedkoper. Een kwart van de respondenten geeft aan dat financiële administratie te veel waardevolle tijd en geld kost. De administratieve druk rond de boekhouding is voor 29% van de mkb'ers een bron van zorgen. Vooral het onvermogen administratieve zaken tijdig af te ronden is hiervoor vooral aanleiding (34%). De snelheid waarmee klanten betalen kan voor 24% van de ondernemers de stress verlichten.

Boekhouding is populaire cloudapp
Boekhouding is de meest populaire bedrijfsapplicatie in de cloud. Ongeveer een kwart van de mkb-ondernemers maakt hier op dit moment gebruik van. 12% overweegt een dergelijke cloudoplossing in gebruik te nemen. Onder andere de dalende IT-uitgaven voor software, hardware en/of diensten verklaren volgens het onderzoek de populariteit van de inzet van cloudoplossingen.

Sebastiaan de Jong, Business Director Cloud Solutions bij Exact: “Ik ben behoorlijk geschrokken van de uitkomsten van het onderzoek. Ondernemers komen door inefficiënte financiële administratie niet meer toe aan waar ze goed in zijn: ondernemen. Terwijl de cloud juist veel voordelen biedt om de boekhouding makkelijker te maken. Het is dan heel eenvoudig online samen te werken, zowel met collega’s als de accountant. Iedereen heeft altijd en overal dezelfde actuele bedrijfsgegevens bij de hand op basis waarvan beslissingen genomen kunnen worden. Wij blijven dus ons best doen mkb-ondernemers erop te wijzen hoe ze de zaak op orde kunnen houden door snel en efficiënt te boekhouden in de cloud.”