Wouter Hoeffnagel - 15 september 2014

Gartner: 'Veel mobiele apps zijn zeer slecht beveiligd'

De beveiliging van veel mobiele apps is zeer slecht. Maar liefst 75% van de apps is niet in staat zelfs de meest basale beveiligingstesten te doorstaan. Gartner luidt de noodklok.

Gartner waarschuwt voor de impact die de slechte beveiliging van apps kan hebben op bedrijven. Bedrijven omarmen in toenemende mate Bring Your Own Device (BYOD), waarbij werknemers hun persoonlijke mobiele apparaten op de werkvloer kunnen gebruiken. Doordat deze apparaten worden verbonden met het beveiligingsnetwerken krijgen ook de apps van werknemers toegang tot dit netwerk.

Bedrijfsnetwerk in gevaar
Dit kan tot problemen leiden als de beveiliging niet op orde is. Door de slechte beveiliging lopen werknemers immers het risico slachtoffer te worden van een cyberaanval. Doordat deze apparaten in verbinding staan met het bedrijfsnetwerk lopen ook bedrijfsnetwerken hierdoor risico.

Gartner verwacht dat dan ook dat cybercriminelen zich steeds vaker zullen richten op verkeerd geconfigureerde mobiele apps in plaats van geavanceerde complexe cyberaanvallen op mobiele apparaten. Maar liefst 75% van de mobiele datalekken zou tot en met 2017 hierdoor worden veroorzaakt.

'Meer aandacht voor security'
Dionisio Zumerle, onderzoeksanalist bij Gartner, benadrukt dat veel apps zeer nuttig zijn voor werknemers, maar simpelweg niet gebruikt zouden moeten worden zonder aandacht te besteden aan de beveiliging hiervan. De onderzoeksanalist adviseert bedrijven dan ook speciale technologieën in te zetten om de beveiliging van mobiele apps te onderzoeken. Zumerle doelt hiermee op static application security testing (SAST) en dynamic application security testing (DAST). Aanbieders van deze technologieën richten zich in toenemende mate ook op mobiele apps.