Wouter Hoeffnagel - 10 september 2014

'Bedrijven wissen steeds vaker mobiele apparaten van werknemers'

Bring Your Own Device (BYOD) wordt steeds populairder. Steeds meer bedrijven staan het gebruik van persoonlijke mobiele apparaten op de werkvloer toe. Hierdoor komt het echter ook steeds vaker voor dat bedrijven besluiten het persoonlijke mobiele apparaat van een (voormalig) werknemer te wissen. Met privacyproblemen tot gevolg.

Fiberlink Communications, een organisatie dat bedrijven helpt mobiele apparaten te beheren, meldt aan The Wall Street Journal in de eerste zes maanden van 2014 81.000 mobiele apparaten te hebben gewist. Dit is 30.000 apparaten meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Per dag worden 450 apparaten door het bedrijf gewist, terwijl het aantal per minuut op drie uitkomt.

Meer zorgen over datalekken
Chris Clark, CEO van Fiberlink, stelt dat het toenemende aantal mobiele apparaten dat door bedrijven wordt gewist wordt aangedreven door groeiende zorgen over de veiligheid van data. Bedrijven zouden zich meer zorgen maken over datalekken en daarom steeds vaker preventief mobiele apparaten van medewerkers besluiten te wissen.

Het bedrijf beschrijft twee wijzes waarop mobiele apparaten kunnen worden gewist. Ongeveer 49% van de 81.000 apparaten die in de eerste helft van 2014 door Fiberlink werden gewist zijn automatisch gewist nadat een beveiligingsprobleem werd aangetroffen. De overige 51% werd handmatig door IT-beheerders gewist, bijvoorbeeld zodra een medewerker ontslag neemt of wordt ontslagen.

Meer aandacht voor persoonlijke data
Wel lijken organisaties steeds meer aandacht hebben voor privé-data op de apparaten. In 63% van de gevallen werd 'selectief gewist'. In de praktijk betekent dit dat zakelijke data van de mobiele apparaten wordt verwijderd, terwijl persoonlijke data ongemoeid wordt gelaten. In 37% van de gevallen besloten bedrijven het volledige apparaten, inclusief eventuele persoonlijke data, te wissen.