Stichting 'ICT vanaf Morgen' treedt toe tot de DHPA

05-09-2014

Stichting 'ICT vanaf Morgen' treedt toe tot de DHPA

De stichting 'ICT vanaf Morgen' treedt toe tot de Dutch Hosting Provider Association (DHPA). De DHPA verwelkomt hiermee haar 21ste partner. ICT vanaf Morgen maakt zich hard voor 100% hergebruik van oude ICT apparatuur door middel van sociaal hergebruik of terugwinning van grondstoffen. De DHPA roept met deze samenwerking bedrijven in de hostingsector op om aan dit initiatief deel te nemen.

Een recent onderzoeksrapport van de DHPA toont aan dat de Nederlandse hostingsector gestaag doorgroeit. Met die groei neemt ook de vraag naar servers, opslag- en netwerk apparatuur toe. Die apparatuur is sectorspecifiek. Dit maakt het een uitdaging de apparatuur aan het einde van de levensduur buiten datacenters in te zetten. Veel van die apparatuur belandt daarom na verloop van tijd op de vuilnisbelt, wat niet efficiënt is.

Wereld achter smartphone, tablet en computer
“Als maatschappij zijn wij ons onvoldoende bewust van de wereld achter de smartphone, de tablet en de computer. Het is zonde om die zomaar vrijblijvend af te danken. De enorme berg van apparatuur is namelijk ook een bron van grondstoffen", legt Marcel van Basten, Project Manager bij ICT vanaf Morgen, uit.

Veel grondstoffen voor ICT apparatuur worden met behulp van kinderarbeid gedolven uit de aarde. De afgedankte apparaten worden vaak vanuit het westen geëxporteerd naar juist die landen waar de oorspronkelijke grondstoffen vandaan kwamen. Het zijn vervolgens wederom kinderen die dagelijks de bergen met ICT afval doorzoeken naar bruikbare onderdelen en grondstoffen.

Bewustzijn vergroten
ICT vanaf Morgen streeft naar bewustwording van de ICT sector. De stichting informeert bedrijven en neemt de verantwoordelijkheid over het hele proces van aanschaf tot en met de ontmanteling van apparatuur. ICT vanaf Morgen zoekt daarnaast actief naar nieuwe gebruiksmogelijkheden van hardware, zodat deze niet op de vuilnisbelt hoeft te belanden. Hierdoor kan de vraag naar originele grondstoffen afnemen en kinderarbeid worden beperkt. Met de opbrengsten worden maatschappelijke doelen gesteund, bijvoorbeeld voor het tegengaan van kinderarbeid.

De DHPA juicht dit initiatief van harte toe. “Het idee dat de grote hoeveelheid afgedankte apparatuur uit datacenters niet als afval maar als een bron van grondstoffen kan worden gezien, spreekt ons enorm aan. Naar mijn mening is het noodzakelijk om het hele proces van aanschaf tot en met de ontmanteling van apparatuur te verbeteren. Het is een stap in de goede richting bij de invulling van de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de online sector“, zegt Michiel Steltman, Directeur van de DHPA.

Deelname aan het initiatief
Enkele DHPA deelnemers doen op dit moment al mee aan het initiatief. Door deze samenwerking hoopt de DHPA meerdere hostingbedrijven in Nederland bewust te kunnen maken van de problematiek. “Wij zijn ontzettend blij dat de hostingsector middels deze samenwerking ons initiatief omarmt”, aldus van Basten.

Terug naar nieuws overzicht