TU/e en TiU willen opleidingscentrum voor data science en big data opzetten
02-09-2014 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

TU/e en TiU willen opleidingscentrum voor data science en big data opzetten

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Tilburg University (TiU) willen samen een academisch opleidingscentrum opzetten met drie mastertracks: Data Science, Entrepreneurship en Governance. De universiteiten stellen dat data science en big data van cruciaal belang zijn voor de samenleving en het bedrijfsleven. Door hun krachten te bundelen in de Graduate School willen de universiteiten hierop inspelen.

De Graduate School moet internationaal opleidingen gaan aanbieden voor phd’s, masterstudies en ondernemers. De twee universiteiten voeren de komende maanden een haalbaarheidsstudie uit om de groeiende behoefte aan academisch gevormde data scientists, ondernemers en bestuurders in kaart te brengen. Eind 2014 moeten de partijen een definitief besluit nemen over het plan.

Krachten bundelen
TiU geeft les op het gebied van recht, overheids- en economische aspecten en ondernemerschap. De TU/e richt zich juist op de IT-kant van data science en ervaring in ondernemerschap. Door hun krachten te bundelen hopen de universiteiten de ontwikkeling van data science en big data te bevorderen. De opzet van de nieuwe studie wordt gesteund door de gemeente ’s-Hertogenbosch en de provincie Noord-Brabant. De Graduate School moet worden gevestigd in het uit 1899 daterende historische klooster Mariënburg van de Zusters Jezus, Maria en Jozef (JMJ) in ’s-Hertogenbosch.

Naar verwachting gaat de nieuwe opleiding ruimte bieden aan enkele honderden studenten. Dit is geen overbodige luxe. Stakeholdersonderzoek in de regio Brainport toont namelijk aan dat het bedrijfsleven jaarlijks naar schatting behoefte heeft aan 300 nieuwe 'data scientists'. Ook is een groeiende behoefte aan multidisciplinair opgeleide professionals die zowel ondernemend als leidend zijn en data als innovatieve kracht kunnen inzetten.

Internationaal aanbod
“Onze universiteiten bundelen de krachten voor de ontwikkeling van Data Science, Big Data, van cruciaal belang voor onze samenleving. Er komt een internationaal aanbod voor phd's, masterprogramma's en ondernemers.”Rector Magnificus Hans van Duijn van de TU/e wijst erop dat professionals steeds breder opgeleid moeten zijn. “Deze studie heeft echter een zeer specifiek curriculum en dat vereist maatwerk, onder meer op juridisch, bestuurlijk en economisch vlak. Deze samenwerking met de Tilburg University is hierin een logische stap en een uitgelezen mogelijkheid om deze nieuwe Masteropleidingen te ontwikkelen”, legt Koen Becking, voorzitter van de TiU, uit.

Terug naar nieuws overzicht