Wouter Hoeffnagel - 02 september 2014

UT brengt ICT-, biomedische- en nanotechnologie-experts samen in lab

De Universiteit Twente (UT) opent een nieuw lab waarin meerdere disciplines worden samengebracht. Het lab verenigt experts uit biomedische technologie, nanotechnologie en ICT zo vroeg mogelijk met industrieel ontwerpers en collega’s uit de sociale wetenschappen, bestuurs- en bedrijfskunde.

Het DesignLab van de UT opende op 1 september zijn deuren in aanwezigheid van minister Jet Bussemaker van OCW. Het lab heeft als doel de ontwikkeling van oplossingen voor maatschappelijke issues te versnellen. Het lab moet een internationale werk- en ontmoetingsruimte waar onderzoekers, studenten, ondernemers, business developers, overheden en kunstenaars werken aan creatieve out-of-the-box toepassingen voor nieuwe technologieën.

Inspireren tot creatieve oplossingen
Met het lab wil de UT experts inspireren tot onverwachtse creatieve oplossingen voor maatschappelijke en economische uitdagingen. Nieuwe concepten en ideeën kunnen op een niet-traditionele manier worden opgepakt en ontwikkeld, waarna prototypen direct kunnen worden getest. Het Design Lab brengt internationale en regionale partijen samen rond interdisciplinaire innovatieprojecten en geeft deze partijen toegang tot het potentieel aan kennis en talent in en rond de universiteit. Daarnaast heeft het Design Lab de ambitie een nieuw type creatieve en hoog gekwalificeerde ontwerpers op te leiden.

“Maatschappelijke problemen van nu maar ook die van de toekomst, maken duidelijk dat de oplossingen niet alleen technisch van aard kunnen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mobiliteit, maar ook aan vergrijzing en ouderenzorg. Een overheidsorganisatie vraagt ons nu al mee te denken over de consequenties van zelfsturende auto’s op onze wegen. Grote ondernemingen willen nu graag op een meer holistische manier naar een probleem kijken dan via de klassieke R&D”, zegt initiatiefnemer prof.dr. Vanessa Evers. Evers is zelf hoogleraar Human Media Interaction aan de UT en werkt aan robots met sociale skills.

Vroeg meekijken
Techniekfilosoof prof.dr.ir. Peter-Paul Verbeek kijkt in het DesignLab al vroeg mee met technische onderzoekers: “Die technologische ontwikkeling gaat tóch wel door, het heeft geen zin om achteraf met een afkeurende vinger te wijzen. Het is constructiever om vroeg mee te kijken en die filosofische discussie deel te laten uitmaken van het ontwerpproces.”

Industrieel ontwerper dr.ir. Mascha van der Voort zet onder meer Virtual Reality en ‘serious gaming’ in bij projecten zoals het inrichten van een compleet noodhospitaal, formaat zeecontainer: “We krijgen daar niet alleen met de techniek te maken, maar ook met de beleving van de patiënt: hoe ervaart die de zorg? En met de organisatie: daarvoor kun je al scenario’s onderzoeken, voordat er ook maar een prototype staat.”

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024