BSI: 'Optimaal beheer van fysieke activa kan miljarden euro's besparen'
01-09-2014 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

BSI: 'Optimaal beheer van fysieke activa kan miljarden euro's besparen'

Bedrijven verspillen jaarlijks miljarden euro's door fysieke activa zoals gebouwen of gespecialiseerde machines niet optimaal voor de gehele levenscyclus te beheren. BSI introduceert norm ISO 55001, een richtlijn waarmee bedrijven dit beheer op orde kunnen krijgen.

Het optimaal managen van fysieke activa, zoals gebouwen of gespecialiseerde machines, is complex. BSI stelt dat een onderbouwde afweging gemaakt zou moeten worden tussen performance, kosten en risico voor de gehele levenscyclus. De norm ISO 55001 is ontwikkeld om bij te dragen aan optimaal Asset Management. De norm is bedoeld om de fysieke activa van bedrijven te optimaliseren en zo de total cost of ownership (TCO) te reduceren. Bovendien worden er richtlijnen geboden voor het behalen van prestatie- en veiligheidseisen.

PAS 55
De ISO 55001 is de opvolger van PAS 55, die de basis vormde voor de nieuwe norm. “Bedrijven houden vaak niet of onvoldoende rekening met de volledige levenscyclus van hun bezittingen,” stelt Eltjo Veentjer, commercieel manager van BSI. “En dat kan een organisatie veel geld kosten. Miljarden euro’s worden verspild door slecht Asset Management en wij organiseren dit congres om bedrijven te informeren hoe ze dit kunnen voorkomen en hoe de norm ISO 55001 hen hierbij kan helpen.”

Er zijn genoeg voorbeelden te vinden van de gevolgen van slecht Asset Management. “Iedereen herinnert zich nog wel de Brent Spar, het olieopslagplatform van Shell en Esso. Tijdens de bouw was geen rekening gehouden met de gehele levenscyclus en toen het in 1995 buiten gebruik werd genomen, wist niemand wat er mee moest gebeuren,” zegt Eltjo Veentjer. “Die onduidelijkheid heeft geresulteerd in een ongelooflijke reputatieschade, kostenpost en schade aan het milieu. En hoeveel panden staan er wel niet leeg, omdat bedrijven er geen bestemming meer voor hebben? Volkomen onnodig wanneer van tevoren rekening wordt gehouden met alle fasen die activa doorlopen.”

Levenscyclus volledig in kaart brengen
Effectief Asset Management is volgens Eltjo Veentjer alleen mogelijk door de levenscyclus van activa volledig in kaart te brengen. Tijdens het ontwerp zou al rekening moeten worden gehouden met de ontmanteling en de recycling, wat voorkomt dat bedrijven jaren later voor de vervelende financiële consequenties te komen staan. “Er gaat dagelijks ongelooflijk veel kapitaal verloren, simpelweg omdat bedrijven niet exact weten wat de meest effectieve manier is om hun gebouwen en machines te onderhouden, of omdat er alleen maar een korte termijn planning is. Ieder bedrijf, zonder uitzondering, bespaart uiteindelijk op de totale kosten met een beter doordacht Asset Management.”

BSI organiseert donderdag 18 september in Bunnik (Hotel Postillion) een industriebreed congres over Asset Management. Inschrijven voor het congres kan online.

Terug naar nieuws overzicht