EIA: 'Vraagtekens bij de haalbaarheid van Europese energiedoelstelling'
01-09-2014 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

EIA: 'Vraagtekens bij de haalbaarheid van Europese energiedoelstelling'

Het International Energy Agency (IEA) zet vraagtekens bij de haalbaarheid van de niet-bindende Europese energiedoelstelling voor 2030. De organisatie roept de Europese Unie op een duidelijk en stabiel raamwerk op te zetten om de doelstellingen alsnog te realiseren.

EIA schrijft in het Medium-Term Renewable Energy Market Report dat het ontbreken van een bindende doelstellingen reden is vraagtekens te zetten bij de efficiëntie van de doelstelling. EU-lidstaten kunnen immers zelf bepalen in welke mate zij inzetten op duurzame energie en ondervinden geen consequenties indien de doelstellingen niet worden gehaald.

'Bindende doelstellingen zijn noodzakelijk'
"Het IEA rapport slaat de spijker op zijn kop als het gaat over de nationale doelstellingen voor 2030. Niet alleen is de doelstelling van 27% meer duurzame energie te laag, ook is geen enkele lidstaat verplicht aan deze doelstelling te voldoen. Europese staatshoofden moeten in oktober akkoord gaan met een bindende doelstellingen voor 30% meer duurzame energie om echte stappen te zetten in het verbeteren van de energieveiligheid, het concurrentievermogen en klimaatdoelstellingen", zegt Justin Wilkes, CEO van de European Wind Energy Association.

Het IEA stelt dat verschillende landen wel nationale doelstellingen en nationale plannen hebben opgezet om het gebruik van duurzame energie te vergroten. Deze inzet zou de drijfveer zijn achter kostenreducties en de breedschalige inzet van duurzame energie, waarbij het met name gaat om windmolens die offshore worden geplaatst. Naar verwachting is binnen Europa in 2018 162,9 gigawatt aan windenergie beschikbaar. Op Europees niveau is volgens de IEA echter nog veel werk aan de winkel.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters