Wouter Hoeffnagel - 01 september 2014

Hackers stelen background checks van Amerikaanse overheid

Regelmatig komen cyberaanvallen in het nieuws waarbij hackers allerlei data buitmaken bij bedrijven. Een nieuw incident toont aan dat iedere organisatie het risico loopt doelwit te worden van dergelijke cyberaanvallen, ook als zij zeer gefocust zouden moeten zijn op beveiliging. Hackers hebben namelijk toegeslagen bij een bedrijf dat voor onder andere het Amerikaanse Department of Homeland Security (DHS) background checks uitvoert.

Het gaat om USIS, een bedrijf dat een belangrijk deel van de background checks uitvoert voor de Amerikaanse overheid. Het persbureau Associated Press (AP) meldt op basis van een anonieme DHS-medewerker dat hackers het netwerk van USIS hebben weten binnen te dringen. Hier wisten zij de hand te leggen op de background checks van 25.000 DHS-medewerkers.

Medewerkers op de hoogte stellen
De Amerikaanse overheidsorganisatie heeft getroffen medewerkers nog niet op de hoogte gesteld. De anonieme bron bij het DHS meldt dat de organisatie die op korte termijn gaat doen. De overheidsdienst zou medewerkers adviseren hun financiƫle accounts de komende tijd nauwlettend in de gaten te houden om fraude of diefstal te voorkomen.

De afgelopen tijd zijn een flink aantal Amerikaanse bedrijven doelwit geweest van hackers die het bedrijfsnetwerk hackte om gevoelige data te stelen. Voorbeelden zijn de Amerikaanse winkelketen Target en Domino's Pizza. Bij een ander incident werden door vermoedelijk Russische hackers 1,2 miljard datasets met klantgegevens gestolen van circa 420.000 verschillende websites. Onderzoekers van Holden Security toonde onlangs aan dat op ondergrondse zwarte markten maar liefst 360 miljoen inloggegevens te koop zijn. Ook deze gegevens zijn bij cyberaanvallen buitgemaakt.