Wouter Hoeffnagel - 28 augustus 2014

Pb7 Research: 'Omzet grote ICT-dienstverleners krimpt opnieuw'

Grote ICT-dienstverleners hebben afgelopen kwartaal voor Nederland, de Benelux of andere regio's waar de Nederlandse omzet dominant is hun omzet opnieuw zien krimpen. De omzet uit IT-diensten daalde met 5% ten opzichte van vorig jaar.

Dit meldt het onderzoeksbureau Pb7 Research. De krimp is kleiner dan in het eerste kwartaal van 2014, toen de omzet uit IT-diensten nog met 6,3% kromp. Net als in het eerste kwartaal zit de pijn vooral bij Atos en bij KPN. Partijen als Ordina, Logica en Capgemini doen het met een nagenoeg stabiele omzet niet slecht. Intussen zien we wel dat de Benelux-vestigingen het qua winstgevendheid zeer goed doen. Pb7 Research stelt dan ook dat bedrijven de kunst van het winstgevend krimpen inmiddels aardig onder de knie heeft.

Gezonde marge realiseren
Nog altijd heeft het realiseren van een gezonde marge prioriteit nummer 1 bij de dienstverleners in de ACCKO Index. Hoewel enkelen de wens uit durven te spreken te willen gaan groeien, is men alleen bereid om dat te doen zonder grote risico’s voor de winstgevendheid. De investeringen die worden gedaan in nieuwe dienstverlening (Big Data, Internet of Things, cloud) hebben vaak meer te maken met voorsorteren, wat overigens van belang is, dan met afslaan. Dat daardoor tijdelijk marktaandeel verloren gaat, neemt men voor lief.

IT-dienstverleners zijn over het algemeen licht positief over de verwachtingen voor de tweede helft van 2014. Desondanks blijven er twijfels bestaan over het herstel in de markt. Zo lijkt de XP-inhaalrace inmiddels vrijwel te zijn afgerond, blijft cloud druk zetten op de volumes en gaat het nog lang duren voordat het Internet der Dingen een grote impact heeft op de budgetten.

Vrees voor een nieuwe recessie
Belangrijker is echter dat de groei in de eurozone is vertraagd en de vrees voor een nieuwe recessie steeds sterker wordt. Pb7 Research stelt dat met de zorgen over de relatie met Rusland en onrust in het Midden-Oosten het ontbreekt aan de nodige rust als basis voor zelfs een voorzichtig economisch herstel. Deze onzekerheid heeft een drukkend effect op de bereidheid om te investeren in technologie in de rest van dit jaar. Het kleine plusje voor de Nederlandse IT dienstenmarkt dat Pb7 een kwartaal geleden nog verwachtte, lijkt een klein minnetje te gaan worden.

Meer informatie over de situatie bij specifieke ICT-dienstverleners is te vinden op de website van Pb7 Research