Wouter Hoeffnagel - 20 augustus 2014

Dimension Data: 'Steeds meer werknemers gebruiken consumenten-oplossingen op de werkvloer'

Het gebruik van consumentenoplossingen op de werkvloer is niet iets waar iedere IT-afdeling gelukkig van wordt. Onderzoek toont echter aan dat het verbieden van dit soort oplossing geen uitkomst biedt. Steeds meer werknemers blijken in dit geval namelijk buiten de IT-afdeling om toch dit soort oplossingen in te zetten indien de werkgever niet de juiste tools beschikbaar stelt voor het uitvoeren van bepaalde taken.

Onderzoek van Ovum UK in opdracht van Dimension Data toont aan dat 65% van de ondervraagde IT-beslissingmakers zogeheten freemium oplossingen voor consumenten gebruiken voor het synchroniseren en delen van zakelijke bestanden. Freemium oplossingen zijn oplossingen die gratis kunnen worden gebruikt. Ovum UK ondervroeg voor het onderzoek 100 senior IT-beslissingmakers in het Verenigd Koninkrijk.

Geen duidelijke BYOD-beleid
De oorzaak van de groeiende hoeveel consument gerichte oplossingen op de werkvloer ligt volgens het onderzoek bij het ontbreken van een duidelijk beleid over het gebruik van eigen apps en apparaten door werknemers op de werkvloer. 70% van de ondervraagde bedrijven blijkt namelijk geen formeel BYOD-beleid te hebben. Veel bedrijven kiezen ervoor BYOD ad-hoc te behandelen en per geval te beoordelen hoe het best kan worden gehandeld. 37% van de organisaties geeft toe moeite te hebben met het opstellen van een consistente strategie op het gebied van BYOD.

Het ontbreken van een formeel BYOD-beleid bij veel bedrijven is opvallend. 71% van de ondervraagde beslissingmakers geeft aan dat flexibel personeel dat data en apps onderweg vanaf iedere locatie kan bereiken een belangrijk is voor het succes van hun bedrijf. Het ontbreken van een duidelijk BYOD-beleid maakt het voor werknemers echter lastig hiervoor de juiste oplossingen te selecteren, zeker als bedrijven zelf niet de juiste of voldoende middelen beschikbaar stellen voor dit doeleinde. Het ontbreken van een BYOD-beleid maakt het voor personeel dan ook lastig op flexibele wijze te werken zonder de regels van de IT-afdeling te overtreden.

Gebruikersgerichte omgeving
Een werkomgeving waarin tools en oplossingen zijn gericht op gebruikers wordt ook wel een 'gebruikersgerichte omgeving' genoemd. Als we kijken naar uitdagingen bij het omschakelen naar een dergelijke omgeving noemt tweederde van de bedrijven bedrijfsrisico's en problemen met compliancy de grootste obstakels. 45% stelt niet de juiste vaardigheden en resources in huis te hebben om deze omschakeling te maken.