10 procent exporteurs last van boycot

10 procent exporteurs last van boycot

15-08-2014 | door: Nick van Duyn

10 procent exporteurs last van boycot

Van de bedrijven die goederen exporteren naar Rustland ondervindt ongeveer 10 procent hinder door de Russische boycot. Het gaat met name om de groothandel en de voedingsmiddelenindustrie.

Zo meldt het CBS. In 2013 telde Nederland bijna vierduizend bedrijven die goederen naar Rusland exporteerden. De exportwaarde van de geboycotte goederen bedraagt voor een klein deel van de direct geraakte exporteurs meer dan de helft van hun totale export. In 2013 bedroeg dit aandeel 6 procent. Voor meer dan driekwart van de gedupeerde exporteurs maakt het aandeel van de geboycotte goederen minder dan 25 procent uit van hun totale export.

Bedrijven kunnen echter ook indirect geraakt worden door de boycot. Zo wordt ruim 90 procent van de geboycotte goederen wordt in Nederland geproduceerd. De indirect getroffen bedrijven zijn echter vooral te vinden in de agrarische sector en de transportbranche.

Eerder liet het CBS weten dat de boycot van agrarische producten 0,1 procent van de totale waarde van de Nederlandse goederenexport betreft. De provincies Friesland, Zeeland, Flevoland, Gelderland en Utrecht worden daarbij iets harder geraakt dan Nederland als geheel. 

Terug naar nieuws overzicht