Redactie - 26 juni 2014

Organisaties zijn huiverig voor cloud door databeveiliging zorgen


Veel organisaties hebben nog niet de switch naar de cloud gemaakt. In een recentelijk F-Secure-onderzoek onder bedrijven tot 500 medewerkers bleek dat zorgen over de databeveiliging de voornaamste reden is.

45% van de bedrijven die geen cloudoplossing heeft, geeft aan dat het ontbreken van controle en beveiligingskwesties de hoofdredenen zijn om geen gebruik te maken van clouddiensten. Onder de grotere bedrijven in het onderzoek is dat percentage hoger: 67% voor bedrijven met 505 tot 249 medewerkers, en 70% voor bedrijven met 250-500 medewerkers. Andere zakelijke redenen waardoor bedrijven niet geïnteresseerd zijn: 21% geeft kosten als hoofdreden aan, 13% prestatiekwestie en 12% juridische oorzaken.

“Bedrijven die bang zijn voor de cloud vanwege beveiligingsredenen moeten zich realiseren dat een goed ontworpen en beheerde zakelijke clouddienst een zeer goede en veilige keuze is”, zegt Timo Laaksonen, Vice President of Content Cloud bij F-Secure. “Een praktisch voorbeeld: stel dat een medewerker toegang tot informatie nodig heeft op een mobiel toestel om dit met de klant te delen. Wanneer je niet een makkelijke en altijd online beschikbare dienst tot je beschikking hebt, maken ze simpelweg gebruik van hun persoonlijke cloudaccount of downloaden zij de informatie direct op hun toestel. En dat is een beveiligingsrisico.”

Door de bedrijven die gebruik maken van of open staan voor een cloudgebaseerde oplossing wordt databeveiliging ook gezien als een van de belangrijkste overwegingen om zich aan een cloudservice te binden. 84% geeft aan dat databeveiliging zeer belangrijk is, gevolgd door eenvoudig gebruik en de toegang vanaf iedere gewenste locatie. 52% vindt de locatie van servers heel belangrijk, en 43% het land waar de serviceprovider vandaan komt.

27% van de bedrijven die een cloud gebruikt, zegt dat het de medewerkers en niet het bedrijf zijn die als eerste een clouddienst voor zakelijke doeleinden gebruikten.

WK