Redactie - 20 juni 2014

Eurobarometer: 'Mismatch op Europese arbeidsmarkt zichtbaar'


Onlangs kwam in het nieuws dat er sprake is van een mismatch op de Nederlandse ICT-markt. Dit blijkt echter niet alleen in Nederland het geval te zijn, maar in geheel Europa. Een kwart (23%) van alle Europeanen denkt dat hij of zij met de huidige opleiding onvoldoende vaardigheden en kennis hebben om een baan te vinden die goed bij hen past. Dit blijkt uit de Eurobarometer.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Europese Commissie voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken, die 28.000 Europeanen uit 28 verschillende lidstaten onderzocht. Op Europees niveau lijken onder andere problemen te ontstaan door problemen met de erkenning van opleidingen en diploma's in het buitenland. 56% van de Europeanen verwacht namelijk dat zijn vaardigheden in andere Europese landen wordt erkend.

Kwalificaties niet erkend
Dit blijkt in de praktijk echter zeker niet altijd het geval te zijn. 6% van de ondervraagde Europese inwoners stelt dat zijn kwalificaties niet door toekomstige werkgevers in andere Europese lidstaten wordt erkend. Ook is onder deze groep veel onduidelijkheid over de geldigheid van diploma's in andere Europese landen.

Androulla Vassiliou, voorzitter van de Commissie voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken, stelt dat het van belang is dat werknemers in geheel Europa worden erkend op een eerlijke, vergelijkbare en transparante manier. Dit zou Europeanen in staat stellen te profiteren van de vaardigheden die zij hebben bij zoeken van een baan in andere lidstaten. De ICT-sector zou hier een goed voorbeeld van zijn.

Te veel obstakels
Op dit moment zouden er nog te veel obstakels zijn op het gebied van onderwijs en arbeidsmobiliteit. De huidige initiatieven op dit gebied zouden daarnaast onvoldoende aangepast zijn aan ontwikkelingen op het gebied van digitaal leren en de internationalisering van arbeid.

WH

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024