Redactie - 19 mei 2014

'Europese bedrijven verspillen jaarlijks 9,6 miljard euro aan ongebruikte bedrijfssoftware'


Wie in technologie investeert wil daar uiteraard ook van profiteren. Europese bedrijven blijken opvallend genoeg echter ieder jaar miljarden euro's weg te gooien door aangeschafte bedrijfssoftware niet te gebruiken.

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Sage, waarvoor zeshonderd IT-beleidsmakers uit de EU zijn ondervraagt. Midden- en kleinbedrijven verspillen gemiddeld 43.138 euro per jaar. De totale schadepost in de EU loopt op tot 9,6 miljard euro per jaar.

Bedrijfssoftware niet optimaal gebruiken
88 procent van de Europese bedrijven maakt volgens Sage niet optimaal gebruik van bedrijfssoftware. Nederlandse bedrijven presteren op dit vlak zelfs nog slechter. Maar liefst 92 procent van de bedrijven zou bedrijfssoftware niet optimaal gebruiken. Zestig procent gebruikt wel meer dan vijftig procent van de functionaliteiten van de bedrijfssoftware.

De redenen hiervoor verschillen per land. Duitse bedrijven leggen de oorzaak bij duplicatie met andere software (35 procent), terwijl iets meer dan een kwart (26 procent) van de respondenten uit het Verenigd Koninkrijk de verspilling wijt aan een gebrek aan vraag van de klant. 36 procent stelt dat er een te groot aantal functionaliteiten in de bedrijfssoftware beschikbaar is in verhouding met de reële bedrijfsbehoeften. 25 procent stelt dat een gebrek aan opleiding van de gebruikers de reden is dat bedrijfssoftware niet volledig wordt gebruikt.

Invloed van gebruikers
IT-beleidsmakers worden tevens steeds meer beïnvloed door gebruikers. De kenmerken van de consumerisation van IT vinden volgens Sage dan ook hun weg vinden naar bedrijfssoftware. Social media bleek bijvoorbeeld een snelgroeiend gebied te zijn. 64 procent van de bedrijven benadrukt het belang van met social media geassocieerde functionaliteiten.

De cloud blijft populair. 76 procent van de Europese bedrijven overweegt in de toekomst te investeren in cloud-gebaseerde bedrijfssoftware. Onder Nederlandse bedrijven ligt dit percentage eveneens op 76 procent.

Succes monitoren
Europese bedrijven houden het succes van bedrijfssoftware wel goed in de gaten. Hierbij wordt vooral gekeken naar servicebeschikbaarheid en bedrijfsimpact.

WH