Redactie - 19 mei 2014

Steeds meer organisatorische bedrijfsinformatie in de cloud


CIO's en andere leidinggevenden verhuizen ondanks zorgen om de veiligheid toch steeds meer organisatorische bedrijfsinformatie naar de cloud. Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van de private cloud en software-as-a-service (SaaS).

Dit blijkt uit onderzoek van Unisys Corporation. Voor het online onderzoek, dat werd afgenomen in 2013, vroegen Unisys en IDG Research CIO's en andere leidinggevenden in de IT naar hun huidige en toekomstige uitgaveprioriteiten. Meer dan 350 senior IT-managers in de Verenigde Staten, Europa en Latijns-Amerika, deden mee aan het onderzoek. Onder de deelnemende organisaties bevonden zich zowel bedrijven als overheidsinstellingen.

Beveiliging is grootste obstakel
Meer dan 70 procent van de respondenten gaven zorgen over de beveiliging op als het voornaamste obstakel bij het implementeren van cloudgebaseerde strategieën in hun organisaties. Andere uitdagingen bij het implementeren van cloudoplossingen waren zorgen over informatiebeheer (45 procent van de ondervraagden) en het voldoen aan de hoge maatstaven van het bedrijfsleven (42 procent).

Ondanks deze obstakels geeft meer dan 50 procent van de senior-level IT-leidinggevenden bij organisaties met meer dan 1000 werknemers aan dat ze minimaal één applicatie of een deel van de IT-infrastructuur van de organisatie in de cloud hebben staan. Deze leidinggevenden geven ook aan dat ongeveer 26 procent van hun bedrijfsinformatie momenteel in een private cloudomgeving staat en dat ze verwachten dat dit percentage in de komende 18 maanden zal groeien tot 32 procent.

Meer budget voor de cloud
Ruim de helft (53 procent) van de senior-level IT managers bij bedrijven met meer dan 1000 werknemers verwacht de komende 12 maanden meer geld uit te gaan geven aan SaaS en cloudgebaseerde applicaties. Vierenveertig procent van de respondenten zegt dan ook al actief onderzoek te doen naar nieuwe cloud- of SaaS-applicaties. Anders zijn zelfs al met een pilot bezig.

De senior IT-leidinggevenden focussen zich voornamelijk op het terugbrengen van de kosten en het efficiënter beheren van de IT-infrastructuur, op de voet gevolgd door het faciliteren van innovatie in hun bedrijfsprocessen. De ondervraagden gaven aan dat uitrolsnelheid, vergrootte flexibiliteit en het garanderen van continuïteit de voornaamste redenen waren voor het gebruik van cloudgebaseerde oplossingen.

WH