Redactie - 11 april 2014

'Minder managers dan verwacht hadden een hoger IT-budget'


Het IT-budget van managers is afgelopen kwartaal minder vaak verhoogd dan verwacht. Eind 2013 gaf 62% van managers aan te verwachten dat zijn IT-budget zou worden vergroot. Nu blijkt dat slechts 47% deze verhoging ook daadwerkelijk heeft gekregen.

Dit blijkt uit onderzoek van TEKsystems. Het bedrijf vroeg managers in november 2013 naar hun verwachtingen voor Q1 2014 op het gebied van IT-uitgaven, benodigd IT-talent en het kunnen voldoen aan IT-behoeften van medewerkers. TEKsystems heeft de resultaten van deze voorspelling nu vergeleken met de daadwerkelijke situatie in het eerste kwartaal van 2014.

IT-budget
26% van de IT-managers gaf eind 2013 aan te verwachten dat hun IT-budget gelijk zou blijven. Dit was in werkelijkheid bij 38% van de managers het geval. Managers die verwachtten dat hun IT-budget zou dalen hadden een realistischer beeld van het eerste kwartaal van 2014. 12% verwachtte dat zijn IT-budget zou dalen, terwijl dit uiteindelijk bij 15% van de managers het geval was.

IT-managers vinden het moeilijker dan verwacht personeel te vinden met veel ervaring in business intelligence (BI) en IT-security. Software-ontwikkelaars, projectmanagers en IT-architecten worden nog steeds genoemd als functies die moeilijk te vervullen zijn, maar blijken een minder grote uitdaging te vormen dan werd verwacht.

Trends met grote impact
Net als in november 2013 noemen IT-managers op dit moment nog steeds security, mobility, cloud computing en BI/big data als de technologietrends die de grootste impact hebben op hun organisatie. De posities van de trends op de ranglijst van trends met de grootste impact is echter wel gewijzigd. Mobility wordt nu genoemd als trend met de grootste impact (stond op #3), gevolgd door security (blijft op #2), cloud computing (stond op #4) en BI/big data (stond op #1).

Minder managers dan verwacht hebben in het eerste kwartaal van 2014 meer IT-personeel ingehuurd. 47 procent verwachtte in november 2013 in het afgelopen kwartaal meer full-time IT-personeel in te huren, terwijl 46 procent verwachtte meer tijdelijke IT-krachten in te zullen inzetten. Slechts 35% van de managers geeft aan daadwerkelijk meer IT-personeel te hebben ingehuurd. TEKsystems verwacht dat dit te maken heeft met het lagere IT-budget dat veel managers tot hun beschikking hadden.

WH