Redactie - 09 april 2014

Symantec: 'Meest schadelijke cyberaanvallen ooit vonden eind 2013 plaats'


De meest schadelijke cyberaanvallen uit de geschiedenis hebben eind 2013 plaatsgevonden. De omvang en het bereik van aanvallen groeit explosief, wat het vertrouwen en de reputatie van een bedrijf in gevaar kan brengen. Hiervoor waarschuwt Symantec in het jaarlijkse Internet Security Threat Report.

Voorheen richtte cybercriminelen zich vooral op snelle aanvallen die een kleine winst opleveren. Vandaag de dag hebben cybercriminelen echter meer geduld en nemen maanden de tijd grote datalekken voor te bereiden die hen veel geld opleveren. “Eén mega aanval levert soms wel hetzelfde op als 50 kleinere aanvallen”, zegt Tom Welling, Security Expert bij Symantec Benelux. “Hoewel het niveau van de aanvallen blijft stijgen, hebben criminelen steeds vaker meer geduld en wachten ze tot ze een grote aanval kunnen plegen die meer geld oplevert.”

Enorme opbrengsten
“Cyberaanvallen kunnen voor enorme opbrengsten zorgen, waardoor grootschalige aanvallen zullen blijven plaatsvinden”, zegt Welling. “Hierdoor moeten bedrijven van elk formaat hun beveiligingsstatus opnieuw evalueren, heroverwegen en eventueel reorganiseren.”

Het aantal gerichte cyberaanvallen is afgelopen jaar in verhouding met 2012 met 91 procent gestegen. De aanvallen duurden daarnaast gemiddeld drie maal zo lang. Persoonlijke assistenten en pr-medewerkers worden het meest aangevallen, aangezien zij vaak een opstap zijn naar bijvoorbeeld executives van grote bedrijven.

Tips
Symantec geeft bedrijven drie tips om zich beter te beschermen tegen eventuele datalekken, gerichte cyberaanvallen en algemene spam.

  • Ken uw gegevens: informatie moet het middelpunt van de bescherming worden, niet de apparaten of het datacenter. Weten waar gevoelige informatie zich bevindt en waar het naartoe stroomt, helpt bij het bepalen van het beste beleid en de beste procedures om de gegevens van de organisatie goed te beschermen.
  • Informeer werknemers: begeleid werknemers bij het beschermen van hun informatie. Geef ze inzicht in het bedrijfsbeleid en de procedures voor de bescherming van gevoelige gegevens op persoonlijke en zakelijke apparaten.
  • Implementeer een goede beveiligingsinfrastructuur: versterk de beveiligingsinfrastructuur door middel van preventiepraktijken die gericht zijn op dataverlies, netwerkbeveiliging, Endpoint-beveiliging, encryptie, sterke authenticatie en defensieve maatregelen, zoals reputatie-gebaseerde technologieën.


WH

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024