Redactie - 03 april 2014

'Kabinet moet een ICT & Innovatie minister benoemen'


Zowel het Kabinet als bestuurskamers van bedrijven onderschatten de gevolgen van de opkomst van nieuwe trends als de cloud, big data, mobiliteit, sociale media en het Internet of Things. Het is dan ook noodzakelijk dat de Nederlandse overheid een ICT & Innovatie minister aanstelt om hierop in te spelen. Dit concludeert AME Research in een onderzoek dat in opdracht van data storage-concern NetApp is uitgevoerd.

AME Research heeft de rol van de CIO bij overheden en het Nederlandse bedrijfsleven geïnventariseerd. Het onderzoeksbureau concludeert dat nieuwe trends in IT-land een destructieve kracht kunnen zijn op technologische innovatie binnen het bedrijfsleven, de werkgelegenheid en essentiële overheidstaken. Deze kracht krijgt op dit moment echter onvoldoende aandacht vanuit de overheid. NetApp stelt dat de gedachte dat innovatie in het bedrijfsleven en bij de overheid elders weer voldoende productieve werkgelegenheid schept achterhaald is.

Rol van de CIO
Het onderzoek toont daarnaast aan dat de rol van de CIO verandert. Waar de CIO zich voorheen vooral bezig hield met het beheren van het automatiseringslandschap van een bedrijf willen CIO's zich vandaag de dag steeds meer richten op strategie en beleid. Ook Gartner waarschuwde eerder voor de impact van 'The Nexus of Forces' op de economie en de samenleving. Deze impact is volgens NetApp dusdanig groot dat strategie en beleid op het gebied van informatisering en innovatie in de bestuurskamer thuishoren. Dit zou zeker voor het Kabinet gelden.

Het volledige onderzoek is hier te vinden.

WH