Redactie - 28 maart 2014

Lieberman Software: 'Bedrijven blijven door meekijkende overheden weg uit de cloud'


Inlichtingendiensten en andere overheidsdiensten die meekijken in clouddiensten zijn voor een derde van de IT-beveiligingsexperts reden om bedrijfsdata niet langer in de cloud op te slaan. De professionals kiezen ervoor gevoelige informatie op het eigen bedrijfsnetwerk op te slaan, om zo overheden buiten de deur te houden.

Dit blijkt uit een onderzoek van Lieberman Software onder 280 IT-beveiligingsprofessionals. Bedrijven hebben sowieso een voorkeur voor de opslag van gevoelige data op het eigen bedrijfsnetwerk. Maar liefst 80 procent van de respondenten geeft aan dit soort data niet in de cloud te willen zetten. Voor 33 procent is het meekijken door overheidsdiensten hiervoor de belangrijkste reden. 75 procent van de beveiligingsprofessionals stellen daarnaast dat het gebruik van clouddiensten IT-afdelingen veel zorgen op het gebied van beveiliging opleveren.

Beperkte privacy in de cloud
IT-managers zijn zich bewust van de beperkte privacy van data in cloudomgevingen en geven daarom de voorkeur aan het on premises houden van gevoelige bezittingen. Een ander probleem is de wetgeving rond de cloud en het feit dat IT-managers overheidsdiensten niet willen laten rondneuzen in hun bedrijfsdata. Als een overheid of overheidsinstellingen willen zien welke data een bedrijf in bezit heeft kan de cloudprovider verplicht worden hen toegang te geven tot deze data”, legt Philip Lieberman, CEO van Lieberman Software, uit.

“Het feit dat overheden in onze IT-omgevingen en onze telefoongesprekken rondneuzen is geen grote verrassing. Niemand in de IT-beveiligingsindustrie was verbaasd toen het NSA-schandaal naar buiten kwam. Overheidssurveillance is al lange tijd aanwezig en zou, tenzij je de wet overtreedt, geen punt van zorgen moeten zijn. Beveiligingsprofessionals realiseren zich dat cloudproviders de beste beveiliging leveren voor het opslaan van hun data en meer beveiligingsmaatregelen kunnen nemen dan bedrijven zelf intern kunnen. Het alternatief voor de cloud is uiteraard outsourcing. Outsourcing betekent echter dat de gevoelige bedrijfsdata wordt opgeslagen in een datacenter in India, wat weer geheel nieuwe beveiligingszorgen met zich meebrengt”, voegt Calum MacLeod, Vice President voor de EMEA-regio bij Lieberman Software, hier aan toe.

Alle resultaten
Alle resultaten van het onderzoek van Lieberman Software zijn hier te vinden.

WH