Universiteit van Warwick: 'Gelukkige werknemers zijn productiever'
24-03-2014

Universiteit van Warwick: 'Gelukkige werknemers zijn productiever'


Het blijkt te lonen extra in te zetten op het gelukkig maken van werknemers. De productiviteit van gelukkig medewerkers blijkt maar liefst 12 procent hoger te zijn dan die van ongelukkig werknemers. Dit blijkt uit onderzoek van de Britse Universiteit van Warwick.

Economen van de universiteit hebben verschillende experimenten uitgevoerd op in totaal 700 deelnemers. De deelnemers werden tijdens één van de experimenten bijvoorbeeld in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg een amuserende video te zien of kregen gratis chocolade, drinken of fruit. De andere groep werd onderworpen aan vragen over recente tragedies in hun familie. Vervolgens werd de productiviteit van beide groepen gemeten. Het onderzoek stond onder leiding van professor Andrew Oswald, dr. Eugenio Proto en dr. Daniel Sgroi.

Tijd effectiever inzetten
De experimenten wijzen uit dat gelukkige werknemers maar liefst 12 procent productiever zijn dan niet gelukkige collega's. "De drijvende kracht achter de hogere productiviteit lijkt te zijn dat gelukkige medewerkers de tijd die zij hebben effectiever gebruiken. Zij verhogen het tempo waarin zij werken, zonder in te leveren op kwaliteit", legt Sgroi uit.

"Bedrijven als Google hebben geïnvesteerd in het ondersteunen van personeel, waardoor de tevredenheid van werknemers is gestegen. Bij Google steeg de tevredenheid met 37 procent. Dit is een partij die weet waar zij over praat. Onder wetenschappelijke omstandigheden betaalt het gelukkiger maken van medewerkers zich terug", voegt professor Oswald hier aan toe.

Richtlijnen
"We tonen aan dat gelukkigere deelnemers productiever zijn aangezien hetzelfde patroon in vier verschillende experimenten zichtbaar was. Dit onderzoek geeft management in allerlei soorten bedrijven richtlijnen. Zij zouden er naar moeten streven hun werkplekken emotioneel gezonder te maken voor hun personeel", stelt dr. Proto.

Alle bevindingen van het onderzoek zijn terug te vinden in de whitepaper 'Happiness and Productivity'.

WH

Terug naar nieuws overzicht