Redactie - 18 maart 2014

Gartner: 'Explosieve groei van Internet of Things zet datacenters onder druk'


Internet of Things (IoT) wordt steeds populairder. Gartner voorspelt dat 26 miljard apparaten in 2020 verbonden zijn met het internet. Het onderzoeksbureau waarschuwt voor de enorme groei van data door de opkomst van IoT. Datacenters komen volgens Gartner flink onder druk te staan.

De nieuwe trend gaat bedrijven die hierop inspelen flink wat geld opleveren. Vooral IoT-gerelateerde diensten zullen volgens Gartner goed verkopen. Hetbedrijf verwacht dat de markt voor IoT-producten en -diensten in 2020 goed is voor een omzet van 300 miljard dollar.

Real-time dataverwerking
"IoT-implementaties zullen een grote hoeveelheid data genereren die in real-time moet worden verwerkt en geanalyseerd", legt Fabrizio Biscotti, onderzoeksdirecteur bij Gartner, uit. "Het verwerken van grote hoeveelheden IoT-data in real-time vergroot de omvang van workloads in datacenters, waardoor providers voor nieuwe uitdagingen komen te staan op het gebied van security, capaciteit en analytics".

Providers komen volgens Gartner door de toenemende digitalisatie en automatisering van een grote hoeveelheid apparaten in moderne stedelijke omgevingen voor allerlei nieuwe beveiligingsuitdagingen te staan. Big data gaat de complexiteit van beveiliging namelijk aanzienlijk vergroten.

Privacy
Ook privacy wordt steeds belangrijker. Door big data wordt daarnaast steeds meer informatie verzameld over consumenten. Gartner wijst op de slimme energiemeters die inmiddels in steeds meer huizen worden ingebouwd en de toenemende digitalisatie van auto's, die eveneens data over consumenten vastleggen. Het beveiligen van deze data wordt volgens Gartner van groot belang, aangezien beveiligingsproblemen tot inbreuk op de privacy van gebruikers kan leiden.

Alle data die door IoT-apparaten wordt verzameld moet ergens worden opgeslagen. IoT heeft dan ook een grote impact op de storage infrastructuur van datacenters. Gartner adviseert datacentereigenaren zich te richten op het beschikbaar hebben van voldoende storagecapaciteit. Ook zouden bedrijven er goed aan doen te onderzoeken of zij in staat zijn IoT-gerelateerde data op een kosteffectieve manier te verzamelen en gebruiken. Het heeft immers geen zin op grote schaal data te verzamelen als deze niet effectief kan worden ingezet.

Veel meer bandbreedte nodig
Gartner verwacht dat datacentereigenaren ook voor connectiviteituitdagingen komen te staan. Bestaande WAN-verbindingen zouden namelijk berekend zijn op de bandbreedte die door menselijke interactie wordt gegenereerd. IoT zorgt echter voor een enorme toename van het aantal kleine databerichten die sensoren naar datacenters sturen om verwerkt te worden. De benodigde bandbreedte zal hierdoor in een explosief tempo toenemen. Meer informatie over de impact van IoT op datacenters is te vinden in het rapport 'The Impact of the Internet of Things on Data Centers'.

Het is niet de eerste keer dat IDC waarschuwt voor de explosieve groei van data en de impact hiervan op datacenters. Het bedrijf waarschuwde eind vorig jaar in het rapport Worldwide Big Data Technology and Services 2013-2017 Forecast voor de impact van Big Data op datacenters. Gartner verwacht dat veel groei in de komende jaren zit in cloud infrastructuur en big data die in de cloud wordt gehost. Dit gaat tot meer druk leiden op de storage business van traditionele datacenters.

WH