Redactie - 12 februari 2014

IDC: 'Markt voor Internet of Things groeit jaarlijks met 10 procent'


Internet of Things, een trend waarbij allerlei alledaagse apparaten met internet worden verbonden, is populair. Onderzoeksbureau IDC verwacht dat de markt voor Internet of Things de komende jaren met 10 procent per jaar stijgt. Naar verwachting is de markt in 2017 5,4 miljard dollar waard.

De analisten Scott Tiazkun en Monika Kumar van IDC schrijven in het rapport 'Worldwide Internet of Things spendings by vertical market 2014-2017' dat Internet of Things steeds meer kansen biedt. Het onderzoeksbureau adviseert leveranciers dan ook de trend nauwlettend in de gaten te houden en te kijken naar IT-kansen die de trend hen biedt. De markt groeit hard. De omzet uit Internet of Things-gerelateerde diensten en oplossingen bedroeg in 2012 nog 3,5 miljard euro. Deze omzet bedraagt in 2017 naar verwachting 5,4 miljard euro, een toename van maar liefst 1,9 miljard euro.

Verticale markten 

De verticale markten gaan volgens IDC duidelijk aan de leiding. Allerlei oplossingen zoals slimme energiemeters, intelligente thermostaten, koelkasten die met internet zijn verbonden en andere apparaten stimuleren deze markten. IDC stelt dan ook dat bedrijven oplossingen moeten ontwikkelen voor specifiek gebruik bij een bedrijfsproces in een specifieke sector.

De meeste vraag naar Internet of Things-gerelateerde producten is afkomstig uit de industrie, overheden en consumenten. IDC verwacht dat de trend ervoor gaat zorgen dat de grens tussen B2C- en B2B-diensten vervaagt. IDC spreekt zelfs van B2B2C-diensten. Hiermee doelt het onderzoeksbureau op technologie die bijvoorbeeld huizen en voertuigen met internet verbindt.

WH