Redactie - 16 januari 2014

Bert Landman: Doorvoeren van Cloud computing is een langdurig en complex proces

Doorvoeren van Cloud computing is een langdurig en complex proces. Dat staat in het kritisch rapport 'De uitdaging van Cloud Computing' van Bert Landman (foto) dat hij schreef voor onderzoeksbureau ame.nl.

Landman meldt: "Cloud Computing is het begin van een nieuwe industriële revolutie en het einde van de fase van ambachtelijke automatisering die gekenmerkt werd door maatwerk. De overgang naar echte, volledige Cloud computing is een langdurig proces met enorme implicaties. Standaardisatie, samenwerken in waarde-netwerken en tegengaan van dominantie vormen essentiële uitdagingen."

Het rapport behandelt de trendmatige ontwikkeling van Cloud computing, het proces van standaardisatie en de creatie van waarde-netwerken en doet concrete aanbevelingen aan pproviders van diensten..

Voor softwarebedrijven die Cloud computing aanbieden naast licentie gedreven applicaties die deels in maatwerk op infrastructuur bij de klant draaien is de omschakeling naar de Cloud en dus standaardisatie eveneens een ingrijpend proces. De tijd van zware consultancy en complexe service en onderhoudscontracten gaat ook voorbij. De kunst is om de Cloud business harder te laten groeien dan de licentiebusiness afkalft, aldus Landman.

Door: Witold Kepinski