CGI: Manufactur?ing Enterprise Solutions (MES) verlagen kosten in logistiek, planning, productie en distributie
25-11-2013

CGI: Manufactur?ing Enterprise Solutions (MES) verlagen kosten in logistiek, planning, productie en distributie


CGI, een technologische en zakelijke dienstverlener, constateert dat Manufacturing Enterprise Solutions (MES) steeds belangrijker worden voor kopers, leveranciers en fabrikanten. MES kopers kunnen kiezen uit meer technologieën en oplossingen dan ooit tevoren. Dit blijkt uit de MES survey die CGI wereldwijd uitvoerde onder 69 leveranciers van MES producten naar ontwikkelingen in de manufacturing-branche op het gebied van standaarden, trends en observaties.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste MES projecten zijn uitgevoerd in de sectoren Food & Beverage, Automotive, Electronics, en Consumer Packed Goods. Het minste aantal projecten vond plaats in de sectoren Mining, Building & Infra, Utilities en Public sector & Petrochemical. Over het algemeen kiezen bedrijven voor MES als ze binnen de organisatie de kosten willen verlagen op het gebied van logistiek, planning, productie en distributie. Dit jaar verleenden 69 leveranciers van MES hun medewerking aan CGI’s MES onderzoek, het grootste aantal deelnemers tot nu toe.

MES leveranciers zien standaardisatie van de operationele bedrijfsprocessen als een voorwaarde voor een succesvolle inzet van hun MES oplossingen. Daarnaast worden adequaat bestuur en verandermanagement als net zo belangrijk beschouwd om corporate- en lokale doelstellingen en de belangen van alle betrokken met elkaar in lijn te brengen. Duidelijke rollen en verantwoordelijkheden zorgen hierbij voor commitment in alle lagen van het bedrijf.

MES kopers kunnen kiezen uit meer technologieën en oplossingen dan ooit tevoren. Dit biedt hen een grotere kans om de perfecte oplossing te vinden, maar maakt de uitdaging om deze oplossing te vinden tegelijkertijd groter. Daarnaast bieden MES leveranciers nu steeds meer reeds geconfigureerde oplossingen en modules voor sectorspecifieke processen aan. Klanten die kiezen voor niche producten krijgen best practices voor deze niche, waardoor deze versneld geïmplementeerd kunnen worden voor een lagere prijs. MES kopers hebben meer keuze, kunnen selectiever zijn en kunnen vaker een technologieplatform naar keuze implementeren.

MES producten ondersteunen niet alleen de productie, maar in toenemende mate ook processen op het gebied van kwaliteit, onderhoud en opslag. Daarnaast speelt MES een steeds belangrijkere rol in de strategische besluitvorming van ondernemingen. Een decennium geleden was MES nog het domein van technische automatisering. Vervolgens gebruikten IT-managers deze als tools om hun bedrijfsprocessen te verbeteren.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Software