Redactie - 13 november 2013

GfK Retail Report: Omzet traditionele notebooks ouderwets hoog


In het derde kwartaal staat de omzet van IT, voor het eerst sinds lange tijd, onder druk. "Toch zien we in verschillende marktsegmenten mooie groeicijfers terug", zo meldt Tessa Holzenbosch, director digital world van onderzoeksbureau GfK.

"De hardware markt van notebooks, computers en tablets laat een groei zien in Q3 ten opzichte van Q2. Deze trend is vergelijkbaar met Q3 vorig jaar. Ook toen werden door de back-to-school periode meer hardware producten verkocht. Destijds was voor alle producten een stijging in omzet te zien, met uitzondering van desktop computers. Dit kwartaal echter zien we alleen een stijging voor traditionele notebooks en ultra thin modellen, terwijl de rest van de groepen gedaald zijn", aldus Holzenbosch.

"Voor het eerst in een jaar tijd is er weer meer omzet behaald met traditionele notebooks dan met tablets. Het verschil tussen de traditionele notebooks en tablets wordt vooral gemaakt door de prijs. Hoewel de tablets nog altijd meer afzet kennen, staat de tablet prijs onder druk. Steeds meer merken betreden de markt om een graantje mee te pikken, waardoor de concurrentie heviger is geworden. Daarnaast zijn de kleinere – goedkopere – tabletmodellen toegenomen aan populariteit. Deze ontwikkelingen zorgen er voor dat de totale omzet voor tablets daalt en onder de omzet van traditionele notebooks zakt", aldus de onderzoekster.

Business printers dit kwartaal goedkoper
In het derde kwartaal van 2013 zit de ‘Office Equipment & Supplies’ markt nog steeds in de min, aldus Holzenbosch. "De daling is echter iets afgenomen in vergelijking met de daling die we in Q3 2012 registreerden. Een relatieve stijging van verkopen zien we terug in het consumenten elektronica kanaal, en in mindere mate in het mass merchandise kanaal. Consumenten gaan naar typische consumentenkanalen voor de aanschaf of vervanging van een printer, en niet langer naar office winkels. Ook weet het online segment de consument te vinden. Verkopen van printing hardware vindt via internet steeds beter haar weg. Dit jaar is met ieder kwartaal het belang van het internet kanaal gestegen."

Van de inkjet printing hardware werden dit kwartaal ten opzichte van vorig kwartaal meer business modellen verkocht. Dit ging ten kost van de laser printing hardware. De gemiddelde prijs voor business printers daalde. Dit heeft voor een hogere afzet cijfers gezorgd, wat ook de omzet heeft doen laten stijgen. De toename in verkopen en omzet zien we bij zowel de business modellen van single-function printers als van multifunctionele printers.

Door: Witold Kepinski


Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024