Redactie - 03 oktober 2013

Trends in business software 2013-2014


De totale Nederlandse ICT industrie krimpt van 2008-2014 met bijna 12%, maar de softwaresector onttrekt zich daaraan met een groei van bijna 17%. De markt voor business software toont in 2013 en 2014 een robuuste groei waarbij bedrijfsgebonden oplossingen naar de Cloud verschuiven, kopen verandert in huren en mobiele bereikbaarheid de overheersende trends zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van AME Research naar globale en Nederlandse trends op het gebied van bedrijfssoftware.

De ICT sector als geheel heeft in Nederland zijn natuurlijke omvang bereikt op een niveau van 4,6% van het bruto binnenlands product. De facto loonsverlagingen verbeteren de concurrentiekracht van arbeid ten opzichte van automatisering. De sector antwoordt met samenwerking en steeds scherpere prijzen. Al jaren geldende ervaringsregels wijzen erop dat de technologische versnelling met oplossingen tegen steeds lagere prijzen gewoon doorgaat en dat deze dus ook tot verdere maatschappelijke ontwrichting leidt, zoals die dezer dagen zichtbaar wordt in het faillissement van touroperator OAD of de curatele bij Holland Casino.

Wereldwijd groeit de ICT sector met meer dan 4% per jaar tot en met 2016. De IT sector groeit daarbij harder dan de telecomsector en de software sector die in 2014 met 8,6% groeit, overtreft de groei van hardware en diensten. Op een lager niveau voltrekt die trend zich ook in Nederland. De 19 grote wereldmarktleiders die 37% van de wereldwijde IT omzet vertegenwoordigen en onderling scherp concurreren groeien harder dan de markt waardoor hun aandeel in de markt voortdurend toeneemt. Voor het onderzoek zijn de jaarcijfers van 40 internationale en Nederlandse business softwarebedrijven geanalyseerd met een totale omzet van €510 miljard in 2013.

Groei in de markt voor bedrijfssoftware zit in Clouddiensten, data access en analyse, collaboratie software en social software, CRM, Security en netwerkmanagement software. Uit onderzoek blijkt dat CIO’s van bedrijven Business Intelligence, Analytics, Cloud Computing en de Social Enterprise hoog op de agenda hebben staan, terwijl virtualisatie over zijn top van 2010 heen is. Wel is er ook kritiek op de grote proces systemen die weinig gebruikersvriendelijk zijn, te duur in onderhoud en support, inflexibel en traag. De sociale onderneming in de Cloud is het grote onderwerp van dit jaar, ook al staat zij nog in de kinderschoenen en moeten besturen zich erg goed afvragen wat zij ermee willen verbeteren en wat de risico’s zijn die zij in huis halen. Het is evident dat nieuwe generaties werkenden helemaal om zijn, maar veel oudere medewerkers en bestuurders hebben er moeite mee.

Conclusie
Nu de eurocrisis is gaan liggen en de Nederlandse economie weer wat aantrekt staat de markt voor business software, die de voorbije jaren robuust bleef, voor een nieuwe fase van groei. Verdere automatisering van bedrijfsprocessen via de Cloud en Cloud-APPS en bedrijfsanalyse staan in 2013 en 2014 bovenaan de agenda.