Redactie - 09 september 2013

‘Cloud-gebaseerde opslag met 90% gestegen’


De cloud-gebaseerde opslag is wereldwijd met 90 procent gestegen. Dat staat in ’Verizon’s ´2013 State of the Enterprise Cloud Report’. Het rapport is gebaseerd op data van Verizon, verzameld tussen januari 2012 en juni 2013.

Het rapport belicht de huidige trends in cloud adoptie en gebruik, zowel wat de implementatie van cloud technologieën bij organisaties betreft als de verwachtingen van deze zakelijke cloud diensten. Tevens neemt het de factoren onder de loep die cloud adoptie stimuleren; de groeiende vraag naar Virtual Machines (VM’s), geheugen en opslag en verwachtingen voor de toekomstige cloud.

De bevindingen in het rapport onderstrepen de volwassenheid van de cloud en de groeiende eisen die bedrijven stellen aan de cloud dienstverleners. Zo is bijvoorbeeld het gebruik van cloud-gebaseerde opslag gestegen met 90 procent gedurende de tijdspanne van het onderzoek. Het gebruik van cloud-gebaseerd geheugen steeg met liefst 100 procent. Verizon gelooft dat deze groei grotendeels wordt veroorzaakt door de verschuiving van bedrijfskritische applicaties naar de cloud. Tegelijkertijd vinden bedrijven manieren om de cloud efficiëntie te verhogen zodat zij meer geheugen en opslagcapaciteit halen uit elke VM die ze inzetten. Als gevolg hiervan is het inzetten van VM’s met vijfendertig procent gestegen over dezelfde periode.

Nu cloud-omgevingen steeds meer mainstream worden, gebruiken bedrijven het steeds vaker voor zakelijke functies. Nu de ontwikkelingsfase achter de rug is, testen en plaatsen ze meer extern gerichte en bedrijfskritische applicaties in de cloud. Uit het rapport blijkt dat productie applicaties goed zijn voor maar liefst zestig procent van het cloud gebruik.

Met meer kritische applicaties in de cloud zijn uptime en beschikbaarheid essentieel geworden. Beveiliging en aanverwante compliance-eisen stimuleren de groei van de hybrid cloud in de zakelijke en publieke sector en vereisen grote aandacht van de cloud provider voor het datacenter. Bovendien zal de groei van big data de cloud adoptie verder laten groeien als gevolg van de toenemende eisen en volumes die datamanagement en analyses nodig hebben.

In het rapport vind je meer informatie en details over het onderzoek en de resulaten. Je kunt het downloaden via de ‘slideshare’ button.