Redactie - 26 augustus 2013

Cybersecurity: mobiel hacken serieus risico


Het kraken van SIM-kaarten is lange tijd de heilige graal geweest voor hackers, aangezien de kleine devices in telefoons zitten en zij operators de mogelijkheid geven abonnees te identificeren en te legitimeren wanneer zij netwerken gebruiken. Nu heeft de Duitse organisatie Security Research Labs een ‘bug’ ontdekt in bepaalde SIM-kaarten. zo meldt Fujitsu op zijn website.

Elektronische spionage
In het kort komt het erop neer dat hackers op afstand controle kunnen krijgen over de SIM-kaart en deze in feite kunnen klonen. Hiermee kunnen zij alles doen wat de eigenaar van de originele SIM-kaart ook kan, zoals bellen en sms’en. Heb je een creditcardnummer of PayPal-gegevens op je SIM-kaart staan? Dan beschikt de hacker daar ook over. De gekloonde SIM-kaarten kan hij vervolgens gebruiken voor financiële misdaden of voor elektronische spionage, aldus Security Research Labs.

Alle smartphones kwetsbaar
De in Geneve zetelende International Telecommunications Union (ITU) van de VN, die de studie kritisch heeft bekeken, beschrijft de ontdekte kwetsbaarheid als ‘enorm significant’. “Deze bevindingen laten ons zien wat we kunnen verwachten als het gaat om cybersecurity-risico’s”, aldus Secretary General van de ITU Hamadoun Touré tegenover Reuters. Alle type gsm’s en smartphones zijn kwetsbaar, inclusief iPhones, smartphones die op Google’s Android-software draaien en BlackBerry-toestellen. Vrijwel geen enkele organisatie is dus veilig.