Redactie - 21 augustus 2013

KPMG neemt ERP pakketten voor de bouw onder de loep


KPMG neemt ERP pakketten voor de bouw onder de loep in het rapport 'Het juiste ERP pakket in de Bouw' (pdf). Enkele bevindingen zijn:

Gemiddeld genomen scoren de totaal-oplossingen minder goed op Vastgoed-ontwikkeling, geïntegreerde contracten (DBFMO-functionaliteiten) en op duurzaamheid. CO2 registraties (Carbon en Water Footprint) worden zeldzaam onder-steund. Systemen die hiervoor wel een functionaliteit bieden maken het eenvoudiger mogelijk om te rapporteren over duurzaamheidsprestaties.

Ten opzichte van de vorige publicatie bieden steeds meer leveranciers mobiele toepassingen en internet portals voor diverse partijen in de keten (toeleveranciers, financiers, klanten, overheden). Op BIM scoren de pakketten redelijk uiteenlopend. Het ene pakket heeft de digitale ondersteuning van het primaire ontwerp- en constructieproces al redelijk ver geïntegreerd, en het andere nog nauwelijks.

De verstrekte informatie over de kosten van de betrokken pakketten laat zich lastig vergelijken. Wel is te constateren dat onderhoudskosten gemiddeld circa 20% vormen van de licentiekosten.

De genoemde pakketten zijn met elkaar vergeleken op basis van de functionaliteit die zij voor de diverse bedrijfsprocessen als ontwerpen, begroten, offreren, werk voorbereiden, inkopen, bouwen, et cetera bieden.

Door: Witold Kepinski