Redactie - 01 augustus 2013

Wat is de juiste tablet?


Volgens marktonderzoeksbureau International Data Corporation (IDC)  zullen er dit jaar wereldwijd 190,9 miljoen tablets verkocht worden. Dit product is niet alleen populair onder consumenten, ook bedrijven maken steeds meer gebruik van tablets.

Volgens marktonderzoeker Computer Profile is het zakelijk gebruik van tablets eind 2012 met 400 procent gestegen ten opzichte van eind 2011. Een tablet kan professionele meerwaarde bieden voor het werk van marktonderzoekers, salesverantwoordelijken, mobiele managers, professionals in de gezondheidszorg en technici die op locatie werken.

Tablets zijn geschikt voor zowel thuis- als professioneel gebruik. In het laatste geval moet de tablet aan andere voorwaarden voldoen. Er bestaan dan ook tablets die speciaal ontwikkeld zijn voor professioneel gebruik. Deze zijn duurzamer en kunnen tegen stoten en vallen, tegen weer en wind, en bieden overal een optimale verbinding. Ook de beeldschermen en de accu’s zijn zodanig ontwikkeld, dat de mobiele professional er onder alle omstandigheden mee kan werken. Deze worden echter vaak niet meegenomen in de selectieprocedure, omdat ze kostbaarder zijn dan consumententablets. Maar voor wie overweegt één of meerdere tablets aan te schaffen voor professioneel gebruik, is het verstandig een goede afweging te maken.

Aan de hand van onderstaande ja/nee-vragen kunt u ontdekken of een consumententablet volstaat voor de beoogde werkactiviteiten of dat een professionele tablet meer geschikt is. Als het antwoord op de tien onderstaande vragen vaker ‘ja’ dan ‘nee’ is, zal een professionele tablet beter aansluiten bij uw werkactiviteiten. Als het antwoord ‘nee’ vaker voorkomt, dan zal een consumententablet volstaan.

1.    Wordt de tablet op verschillende locaties gebruikt?
Hoe vaker een tablet wordt verplaatst, hoe groter de kans op schade. Uit onderzoek van SquareTrade Inc. blijkt dat 73 procent van de schadegevallen bij consumententablets wordt veroorzaakt door stoten en vallen. Zeven op de tien tablets met schade zaten overigens in een beschermcase.

2.    Wordt de tablet vooral buiten gebruikt?
De meeste consumententablets zijn onleesbaar in direct zonlicht en lopen vast wanneer de hardware te warm of te koud is. Ook zijn ze maar beperkt bestand tegen water en stof.

3.    Wordt de tablet tijdens het werk regelmatig met handschoenen bediend?
In tegenstelling tot robuuste tablets maken consumententablets veelal gebruik van een capacitief scherm dat niet reageert op handschoenen of andere objecten.

4.    Is een dataverbinding noodzakelijk voor efficiënt gebruik tijdens het werk?
Op locatie is de signaalsterkte vaak te zwak voor consumententablets om verbinding te kunnen maken met de backoffice.

5.    Heeft de gebruiker voor zijn werk behalve de softwaretoepassingen op de tablet ook behoefte aan aangepaste poorten en slots?
Consumententablets ondersteunen vaak geen barcodescanners, hoge resolutie-camera’s, USB- en seriële poorten, of SD-kaartslots.

6.    Betekent een lege batterij dat de gebruiker niet verder kan werken?
De lege batterij van een consumententablet kan niet zomaar vervangen worden door de gebruiker op locatie. Bij professionele tablets zijn hier wel mogelijkheden voor, zodat een gebruiker altijd kan blijven werken.

7.    Staat er altijd een back-up van de data op een externe server of in de cloud?
Het flash RAM-geheugen van een gewone tablet is compact en werkt snel, maar biedt niet dezelfde zekerheid tegen datacorruptie of –verlies als een verwijderbare HDD.

8.    Heeft uw bedrijfsdata meer beveiliging nodig dan een viercijferige pincode of een visueel patroon?
De beveiligingsopties van een consumententablet zijn niet gelijkwaardig aan de uitgebreide mogelijkheden van professionele tablets zoals authenticatie via een digitale vingerafdruk, een smartcard of RFID.

9.    Wilt u gebruik kunnen maken van apps zonder te hoeven investeren in de ontwikkeling van een bedrijfsspecifieke app voor iOS of Android?
De meeste volwaardige professionele applicaties zijn ready-made voor de klassieke besturingssystemen aan te schaffen.

10.    Wilt u de tablet langer dan twee jaar gebruiken voordat u deze vervangt?
De gemiddelde en algemeen aanvaarde levensduur van een consumententablet is slechts twee jaar.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024