Redactie - 28 juni 2013

Mozy onderzoek: 68 procent van Nederlandse bedrijven ziet nieuwe technologie als risico


Meer dan de helft (60 procent) van zakelijke projecten worden door het management afgewezen met angst als belangrijkste reden. Dat is de conclusie van onderzoek in opdracht van Mozy, specialist op het gebied van online back-up en databescherming voor consumenten en bedrijven. Mozy is onderdeel van EMC. Nederland scoort met de 60 procent hoog ten opzichte van andere Europese landen als het gaat om irrationele angsten die de goedkeuring van nieuwe projecten belemmeren. Alleen Ierland scoort nog hoger met 82 procent. Duitsland is met 24 procent het meest veranderingsgezind. Daarnaast vindt 56 procent van de Nederlandse IT-beslissers dat het management nieuwe technologische implementaties het meest vreest. 68 procent verklaarde zelfs dat hun bedrijf het invoeren van nieuwe technologie als een risico ziet.

"Als bedrijven in deze moeilijke economische omstandigheden willen slagen, moeten managers innovatie stimuleren en niet belemmeren. Gezonde scepsis over mogelijke risico’s bij nieuwe activiteiten en de neiging geen fouten te willen maken is prima, maar als angst de overhand krijgt bij acceptatie van nieuwe projecten, ondanks de bewezen goede resultaten bij andere organisaties, dan is dat wel een probleem. 79 procent van de werknemers neemt hun eigen irrationele angsten mee naar het werk. Het moet juist de rol van managers zijn om vernieuwing te stimuleren en te omarmen en niet om medewerkers verder te verstikken met hun eigen angsten en misvattingen," zegt Gytis Barzdukas, Senior Director Product Management bij Mozy.

Bureaucratie belemmert innovatie
Regels die door IT-afdelingen zijn opgesteld belemmeren tevens de innovatieve slagkracht van bedrijven. 45 procent van de respondenten geeft aan dat ze niet in staat zijn nieuwe projecten te initiëren als gevolg van de beperkingen die hen vanuit de IT-afdeling worden opgelegd. Deze beperkingen zorgen ervoor dat 24 procent van de ideeën om de organisatie te verbeteren zoveel vertraging oploopt dat resultaat uitblijft. Uit de Nederlandse resultaten blijkt wel dat bij een verwachte ROI van 197 procent een project wel doorgang vindt, ondanks de mogelijke risico’s.

Creëren van de juiste buzz
De invloed van buzzwords bij de adoptie van technologie is opmerkelijk. Twee jaar geleden was ‘cloud’ het één na slechtste ‘buzzword’ om te gebruiken bij een budgetaanvraag. 31 procent van de IT-managers geeft aan dat het management een ‘cloud-voorstel’ afwees. Inmiddels zegt 42 procent dat een ‘cloud-project’ juist bijdraagt om de financiering te krijgen. ‘Gamification’ kun je beter helemaal vermijden, dat is het slechtste woord om te gebruiken bij een financieringsaanvraag. ‘Collaboration’, ‘on demand’ en ‘virtualisatie’ zijn de beste woorden om te gebruiken om een project goedgekeurd te krijgen.

Belangrijkste resultaten:

• 24 procent zegt dat de raad van bestuur / management zeer sceptisch is over de cloud. Slechts 16 procent heeft helemaal geen scepsis
• 34 procent verklaart dat hun organisatie wacht met innoveren tot andere bedrijven het hebben geïmplementeerd
• Bezorgdheid over security zorgt volgens Nederlandse IT-managers voor 29 procent van de gevallen bij het bestuur of management voor scepsis over de cloud. Nederland scoort daarmee het laagst ten opzichte van andere Europese landen. Duitsland scoort het hoogst met 43 procent, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 37 procent

Methode
Het onderzoek is uitgevoerd door Vanson Bourne in opdracht van Mozy in mei 2013. In totaal hebben 550 IT-beslissers en 1250 kantoormedewerkers in de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk, Duitsland en Nederland de vragen beantwoord. Respondenten werkten binnen organisaties met 50 - 1.000 medewerkers.