Redactie - 11 juni 2013

Big Data van hype naar praktijk


Het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (VINT) van Sogeti presenteerde tijdens het jaarlijks VINT symposium zijn laatste rapport in de reeks van vier onderzoeksrapporten over Big Data.

In dit vierde rapport ‘Uw Big Data-potentie: The art of the possible’ staat de praktische implementatie van Big Data centraal. Het rapport bevat tien concrete vragen, antwoorden en een checklist die organisaties helpen te profiteren van grote hoeveelheden beschikbare data. De spiegel die wordt voorgehouden richt zich op organisatorische en technische competenties.

Precies een jaar geleden lanceerde VINT zijn eerste Big Data rapport op het VINT symposium in het Spant! te Bussum. Nu wordt de serie van vier rapporten afgesloten. Tegelijkertijd kondigt het Verkenningsinstituut de aftrap aan van vier nieuwe onderzoeksrapporten over ‘Internet of Things’; Het koppelen van apparaten aan het internet. Met deze ontwikkeling explodeert de groei van data.

Tien vragen en antwoorden om data optimaal te benutten

Business transformatie, technische verbeteringen en de inzet van nieuwe technieken zijn voorwaarden voor de ontwikkeling van een datagedreven organisatie. Dit Big Data rapport bevat tien vragen en antwoorden die organisaties helpen data in te zetten voor meer groei, winstgevendheid en aandeelhouderswaarde. De volgende tien vragen staan centraal:

  1. Waarom Big Data Intelligence?
  2. Welke nieuwe inzichten mag ik verwachten?
  3. Wat leveren deze nieuwe inzichten op?
  4. Welke competenties moet een organisatie in huis hebben?
  5. Hoe richten Big Data pioniers hun datamanagement- en ICT-functie in?
  6. Hoe zijn gestructureerde en ongestructureerde data te mengen?
  7. Welke nieuwe technologieën zijn nodig?
  8. Hoe ziet de stip op de horizon eruit?
  9. Wat betekent de inzet van Big Data organisatorisch?
  10. Hoe te werk te gaan in de dagelijkse praktijk?

VINT geeft antwoord op deze vragen en doet verder een aantal aanbevelingen. “Een one-size-fits-all aanpak voor Big Data bestaat helaas niet. Onze tien vragen en antwoorden plus bijgeleverde checklist geven inzicht in de basis ingrediënten om Big Data potentie aan te boren. Zelfs relatief data-arme organisaties weten hun Big Data potentie te benutten. Zo heeft Nike de fuleband ontwikkeld. Een draagbare computer ingebed in hun sportkleding en –schoenen”, zegt Menno van Doorn (foto), directeur van VINT.

Big Data vierluik
Deze laatste onderzoeksnotitie van VINT maakt deel uit van een vierluik over Big Data. De auteurs Jaap Bloem, Menno van Doorn, Sander Duivestein, Thomas van Manen en Erik van Ommeren hebben dit rapport tot stand gebracht. Het Big Data rapport ‘Uw Big Data-potentieel: the art of the possible" is gratis te downloaden via http://bit.ly/BD4vint.

Met de reeks van vier onderzoeksrapporten schept VINT helderheid over het nut van Big Data door ervaringen en visies in perspectief te presenteren. Onafhankelijk en voorzien van concrete voorbeelden. Een overzicht van de vier rapporten:

Rapport 1 – Helderheid creëren met Big Data – Dit rapport geeft een definitie van Big Data. En vertelt wat de verschillen zijn met andere dataclassificaties. Verder gaat het rapport in op de mogelijkheden van Big Data. Publicatie heeft plaatsgevonden in juni 2012. 

Rapport 2 – Big Social
 – Deze tweede onderzoeksnotitie geeft antwoord op de vraag hoe organisaties het gedrag van mensen voorspellen met behulp van Big Data en social analytics. Dit rapport is eind november 2012 gepubliceerd.

Rapport 3 – Big Data & Privacy  Deze onderzoeksnotitie biedt organisaties een handvat voor de spelregels van privacy rondom het gebruik van Big Data. Dit rapport is in maart 2013 verschenen.

Rapport 4 – Uw Big Data-potentieel: the art of the possible – In dit laatste rapport staat de praktische implementatie van Big Data centraal.