Rackspace onderzoekt maatschappelijke impact gebruik 'draagbare technologie'
12-06-2013

Rackspace onderzoekt maatschappelijke impact gebruik 'draagbare technologie'


Rackspace Hosting heeft diepgaand onderzoek gedaan naar het gebruik van ‘draagbare technologie’ en de impact daarvan op consumenten en bedrijven. Draagbare technologie (ook wel ‘fashion electronics’ genoemd) is de verzamelnaam van kleding en accessoires waarin computertechnologie en elektronica zijn verwerkt, zoals Google Glass, Nike Fuelband, smart watches, etc. Het onderzoek toont aan dat ondanks dat maar 18 procent van de respondenten ooit gebruik heeft gemaakt van draagbare technologie 82 procent van de gebruikers in de Verenigde Staten en 71 procent in Europa gelooft dat deze ‘cloud powered’-technologie hun leven heeft verrijkt.

Het onderzoek ‘The Human Cloud: Wearable Technology from Novelty to Productivity’, is uitgevoerd door Rackspace in samenwerking met het Centre for Creative and Social Technology (CAST) van de Goldsmiths, University of London. Het onderzoek is aangevuld met uitgebreid, kwantitatief onderzoek naar attitude en gedrag ten opzichte van draagbare technologie onder 4.000 volwassenen in de Verenigde Staten en Europa.
De belangrijkste bevindingen uit het onderzoek zijn:

63 procent van de Europese en 71 procent van de Amerikaanse respondenten geeft aan dat hun gezondheid en fitheid dankzij draagbare technologie is verbeterd.

Eén op de drie respondenten gelooft dat draagbare technologie een positieve bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van hun carrière.39 procent van de Europese en

53 procent van de Amerikaanse respondenten zegt dat ze zich intelligenter voelt dankzij draagbare technologie.

Draagbare technologie heeft het zelfvertrouwen een enorme boost gegeven bij zeker 46 procent van de respondenten in Europa en 54 procent in de VS.

53 procent van de Europese en 60 procent van Amerikaanse respondenten gelooft dat draagbare technologie hen helpt de regie over hun eigen leven te voeren.

27 procent van de Europese en 36 procent van Amerikaanse respondenten gebruikt draagbare technologie expliciet als onderdeel van hun liefdesleven.

“We staan aan het begin van een tijdperk waarin draagbare technologie op grote schaal gedragen en gebruikt gaat worden, Google Glass is een goed voorbeeld van een apparaat dat zal zorgen voor een enorme boost”, zegt Robert Scoble, Startup Liaison Officer en Technology Evangelist bij Rackspace. “Het is daarom goed te weten dat draagbare technologie en de cloud hand in hand gaan. Samen zorgen deze technologieën ervoor dat de ‘dragers’ profiteren van de voordelen. Cloud computing staat aan de basis van de revolutie van draagbare technologie. Het zorgt er namelijk voor dat de data die gegenereerd wordt direct geanalyseerd wordt en beschikbaar is wanneer gebruikers ze nodig hebben.”

Draagbare technologie is een wezenlijk onderdeel van het ‘internet der dingen’, een groeiend netwerk met apparaten (van smartphones tot en met wegsensoren) die in contact staan met internet en data in real time delen. Het onderzoek toont aan dat burgers welwillend zijn om de data die hun draagbare technologie genereert te delen met centrale of lokale overheden. Op die manier kunnen de autoriteiten beschikken over gegevens die ze kunnen inzetten bij het verbeteren van publieke diensten. 19 procent van de Europese en 22 procent van de Amerikaanse respondenten zou bereid zijn draagbare technologie te gebruiken die informatie verzamelt voor de centrale overheid. Eén op de drie mensen uit het onderzoek zou zelfs bereid zijn technologie te dragen die informatie over gezondheid genereert en deelt met allerlei gezondheids-/zorginstellingen.

Google Glass
Ondanks de vele voordelen die draagbare technologie zowel consumenten als overheden te bieden heeft, zijn er serieuze zorgen over de privacy bij het gebruik ervan bij meer dan de helft (51 procent) van de respondenten. Bijna tweederde (62 procent) denkt dat Google Glass en andere draagbare apparaten op een of andere manier gereguleerd moeten worden en 20 procent zegt zelfs dat dergelijke apparaten totaal verbannen moeten worden.

 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Innovation