Behoud IT-professionals noodzakelijk in krappe arbeidsmarkt
11-06-2013

Behoud IT-professionals noodzakelijk in krappe arbeidsmarkt


Hoogopgeleid IT-personeel wordt niet voldoende benut. 25 procent van de IT-managers geeft aan hoogopgeleid personeel minder in te willen zetten op functies die ook geschikt zijn voor middelbaar opgeleid personeel.

Dit blijkt uit online onderzoek van SPS, specialist in beheer en continuïteit van IT-omgevingen. SPS vroeg IT-managers of zij tevreden zijn met de huidige verdeling van hoog- en middelbaar opgeleid personeel op de IT-afdeling. 38 procent wil middelbaar opgeleid personeel door laten groeien naar functies voor hoogopgeleid personeel en 51 procent vindt dat iedereen werkt in een functie die bij hem of haar past.
 
In de huidige situatie wordt middelbaar opgeleid IT-personeel voornamelijk ingezet voor technisch / infrastructureel beheer (74%), applicatiebeheer (78%) en testen (70%). Voor hoogopgeleid IT-personeel geldt dat zij vooral werkzaam zijn op het gebied van strategisch advies (77%), architectuurontwerp / advies (68%) en informatiemanagement (68%). Opvallend is dat ongeveer 30 procent van het hoogopgeleid IT-personeel ook wordt ingezet voor applicatie- en technisch beheer.

Linda Verweij (foto), COO bij SPS: “Met het oog op het tekort aan IT’ers en de War for Talent die hier uit voortvloeit, is het verontrustend dat IT-managers aangeven hoogopgeleid personeel niet voldoende te benutten. Dit brengt namelijk een groot risico met zich mee. In een krappe arbeidsmarkt zijn werknemers kritischer, waardoor ze sneller vertrekken als ze niet voldoende worden uitgedaagd in hun werkzaamheden. IT-managers geven aan middelbaar opgeleid personeel door te willen laten groeien om uitvoerende taken van hoogopgeleid IT-personeel over te kunnen nemen. Aangezien 30 procent van de hoogopgeleide IT’ers zich nog bezighoudt met applicatie- en technisch beheer, biedt dat zeker mogelijkheden. De inzet van beheertooling en het borgen van kennis kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de productiviteit van het IT-beheer. Hierdoor wordt middelbaar opgeleid IT-personeel hoger inzetbaar en krijgt hoogopgeleid IT-personeel tegelijkertijd de ruimte om zich op haar eigen taken te concentreren.”

Meer informatie over de War for Talent binnen IT en de volledige onderzoeksresultaten zijn te vinden in de whitepaper 'Het vinden van een duurzame oplossing. Onderzoek naar het effect van de War for Talent en de verkorte innovatiecyclus op IT-management'. Deze is te downloaden via http://www.sps.nl/xdownload/het-vinden-van-een-duurzame-oplossing.html.

 

Terug naar nieuws overzicht