Kennis verschillende programmeertalen vergroot kans op baan
10-06-2013

Kennis verschillende programmeertalen vergroot kans op baan


De meeste universiteiten en hoger beroepsonderwijsinstellingen (78 procent) staan positief tegenover het onderwijzen van COBOL. Hiervan is 60 procent van mening dat IT-studenten naast COBOL andere programmeertalen moeten leren om de kans op een baan te vergroten, en vindt 18 procent dat kennis en vaardigheden van alleen COBOL de kans op een baan vergroot aangezien de vraag naar COBOL-ontwikkelaars groter is dan het aanbod. Dit blijkt uit onderzoek van Micro Focus, softwareleverancier op het gebied van modernisering, testen en management van enterprise applicaties, onder 119 directeuren van universiteiten en hoger beroepsonderwijsinstellingen wereldwijd.

In totaal staat 22 procent van de directeuren van de onderwijsinstellingen negatief tegenover het onderwijzen van COBOL. 15 procent hiervan vindt COBOL een achterhaalde taal. In hun optiek zijn andere moderne talen leuker en handiger om te leren. 5 procent raadt COBOL echt af bij hun studenten. Zij denken dat COBOL een dode taal is zonder toekomst. De overige 3 procent weet niet wat COBOL is.

COBOL imago onder studenten
In het onderzoek is ook gevraagd aan de directeuren hoe zij denken dat hun studenten staan tegenover het leren van COBOL. Volgens 65 procent staan studenten hier negatief tegenover. Hiervan verwacht 39 procent dat studenten de COBOL-taal niet cool en achterhaald vinden en 13 procent dat studenten het een dode taal zonder toekomst vinden. 15 procent geeft aan dat studenten niet weten wat COBOL is. Ruim een derde van de respondenten is van mening dat hun studenten juist wél positief tegenover het leren van COBOL staan. Hiervan denkt 28 procent dat studenten welwillend staan tegenover het leren van COBOL in combinatie met andere programmeertalen, en 7 procent dat hun studenten het leren van alleen COBOL een toekomstvaste keuze vinden.

Huib Klink, Senior Consultant / Presales bij Micro Focus: “De wereld van IT verandert erg snel. De moderne talen die nu populair zijn, zijn dat misschien over een aantal jaar niet meer. De COBOL-taal gaat echter al jaren mee en uit de verwachtingen blijkt dat organisaties ten minste nog 10 jaar of meer met COBOL-applicaties blijven werken. Daarnaast is 70 procent van alle applicaties geschreven in COBOL. Het is dus zeker belangrijk dat studenten een goede mix aan talen leren om in de toekomst meer kans op een baan te hebben en COBOL toevoegen aan deze mix lijkt mij een verstandige keuze.”


Terug naar nieuws overzicht