BYOD zet beschikbaarheid applicaties op netwerk onder druk
07-06-2013

BYOD zet beschikbaarheid applicaties op netwerk onder druk


Uit een nieuw onderzoek in opdracht van BT en Cisco blijkt dat 84 procent van de wereldwijd ondervraagde organisaties een stijging ziet in de vraag naar bandbreedte als gevolg van de exponentiële groei de afgelopen jaren in het gebruik van ‘slimme’ apparaten zoals smartphones en tablets. Meer dan de helft (56%) van de IT-managers heeft ook een daling in de prestaties van bepaalde applicaties gemerkt. Deze daling heeft een negatieve invloed op de beloofde productiviteit van diezelfde smartphones en tablets. Bijna de helft (46%) van de medewerkers die op kantoor gebruik maken van een Wi-Fi-verbinding ervaren vertragingen bij het inloggen op of het gebruik van een applicatie, en 39 procent merkt op dat de applicaties tegenwoordig langzamer werken.

Het onderzoek onderzocht de houding van werknemers tegenover het gebruik van privé-apparaten (laptops, tablets en smartphones) in 13 regio’s. Hieruit blijkt dat 76 procent vindt dat zijn of haar organisatie verdere stappen moet ondernemen om het productiviteitsvoordeel die dergelijke apparaten bieden te behalen. Meer gebruik van cloud-oplossingen (33%),meer gebruik van specialistische software (32%) en meer ondersteuning voor gebruikers van deze apparaten (32%) is nodig is om de kansen te benutten.

Terwijl overal beschikbare Wi-Fi-toegang tot een sterk netwerk noodzakelijk is voor de verdere ontwikkeling van BYOD, heeft 45 procent van de medewerkers nog steeds geen draadloze toegang tot hun bedrijfsnetwerk. Van die medewerkers vindt meer dan twee derde (68%) dat ze veel profijt zouden hebben van een Wi-Fi-connectie. Dit zou hen effectiever en productiever maken (31%), flexibeler maken (30%) en hen in staat stellen makkelijker contact te onderhouden (26%).

De resultaten geven ook aan dat netwerkcapaciteit niet de enige uitdaging voor het optimaal benutten van BYOD is. Ondanks dat de overgrote meerderheid van IT-managers (84 procent) denkt dat het toepassen van een BYOD-beleid een concurrentievoordeel oplevert, wijst het onderzoek ook op een gebrek aan het uit- en in gang zetten van een consistent beleid met betrekking tot vaste, draadloze- en VPN-verbindingen.

Het vertrouwen in medewerkers blijft een grote rol spelen in het besluit van bedrijven om BYOD wel of niet toe te staan. Iets meer dan een vierde (26%) van de IT-managers denkt dat medewerkers de toegangsprotocollen voor het gebruik van mobiele apparaten begrijpen. Dit cijfer is gestegen ten opzichte van 2012 (19%) en wijst dus op een toename van het vertrouwen. Tegelijkertijd erkent slechts 26 procent van de medewerkers die gebruik maken van een persoonlijk apparaat tijdens het werk dat dit een risico kan zijn voor de beveiliging van het bedrijf. Dit suggereert dat het wantrouwen van IT-managers over de verantwoordelijkheid van het gebruik niet ongegrond is.

    

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Netwerken