Redactie - 05 juni 2013

Nederlander maakt zich vooral zorgen over datalekken

Meer dan tweederde (69%) van de Nederlanders die ondervraagd zijn door Unisys geloven dat een combinatie van overheidsregulering, industriestandaarden en consumentendruk – komende door het toenemende gebruik van digitale kanalen, zoals mobiele apps - nodig zijn om online criminaliteit tegen te gaan en de online bezittingen en identiteit van burgers beter te beschermen.

Het nieuwe Unisys onderzoek toont daarnaast aan dat het Nederlandse publiek verdeeld is over de vraag of een dergelijke cybersecurity bescherming er ook daadwerkelijk zal komen. Meer dan de helft (54 procent) gelooft niet dat de Nederlandse overheid maatregelen zal nemen om de online bezittingen en identiteit van burgers beter te beschermen.

De bevindingen over de gepercipieerde veiligheid van online bezittingen komen op het moment dat het European Network and Information Security Agency (ENISA) zich gaat richten op preventie en paraatheid op het gebied van cybersecurity.

Jan van der Sluis (foto), Manager Identity Solutions bij Unisys, reageert op de bevindingen: "We zien in Nederland met regelmaat gevallen van online datadiefstal. Daardoor is het niet verwonderlijk dat het publiek gelooft dat er voor een veiligere online omgeving een combinatie nodig is van zowel publieke als particuliere organisaties. De burgers denken duidelijk niet dat deze factoren zullen slagen wanneer ze op zichzelf staan. Om cybercriminaliteit terug te dringen en te zorgen dat de online identiteit en gegevens van iedereen veilig zijn, moeten de industrie, consumenten en overheden met elkaar gaan samenwerken."

Uit de meest recente bevindingen van de Unisys Security Index blijkt ook dat Nederlandse burgers zich in hoge mate zorgen maken over datalekken bij openbare of particuliere organisaties. Zeventig procent van de Nederlandse respondenten op zijn minst enigszins bezorgd over een datalek bij hun bank, terwijl 69 procent zich zorgen maakt over datalekken bij telecomaanbieders. Zestig procent van de Nederlandse respondenten zeggen dat ze bezorgd zijn over datalekken bij overheidsorganisaties en 56 procent geeft aan dat ze zich zorgen maken over risico’s bij zorgaanbieders.

Ondanks de hoge mate van bezorgdheid over online bedreigingen en datalekken maakt het Nederlandse publiek zich niet druk om hun persoonlijke veiligheid. Van de respondenten zegt 72 procent dat ze in de komende zes maanden niet bang zijn voor persoonlijke bedreigingen.

Over het algemeen maken Nederlanders zich weinig zorgen als het gaat om veiligheidgerelateerde onderwerpen. De totale Unisys Security Index score voor Nederland -de veiligheid gemeten op een schaal van nul tot 300- was 71 punten. Dit is het laagste niveau van bezorgdheid in de 12 door Unisys onderzochte landen. . Het niveau is licht gedaald ten opzichte van 2012. Toen stond de Unisys Security Index voor Nederland op 74 punten.

Net iets meer dan een kwart (27 procent) van de Nederlandse consumenten geeft aan dat ze bang zijn dat andere mensen hun credit card of bankpas gegevens in handen krijgen en gebruiken. 24 Procent was ernstig bezorgd over identiteitsdiefstal.

Over de Unisys Security Index
De Unisys Security Index is een jaarlijks wereldwijd onderzoek dat inzicht biedt in de houding van consumenten in een brede reeks veiligheidsgerelateerde onderwerpen. Lieberman Research Group vroeg consumenten naar hun mening in Latijns Amerika, Europa, Maleisië en de Verenigde staten. Newspoll voerde het onderzoek uit in Australië en Nieuw-Zeeland. De Unisys Security Index ondervroeg meer dan 11.000 mensen in 12 landen: Australië, België, Brazilië, Colombia, Duitsland, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In Nederland hebben 517 personen van 18 jaar en ouder meegewerkt aan het online onderzoek van 25 maart tot en met 29 maart 2013. Kijk voor meer informatie op: http://www.unisyssecurityindex.com/.