Redactie - 28 mei 2013

Financiële afdeling beslist steeds vaker mee


De tijd dat financiële medewerkers zich alleen met cijfers bezighielden, lijkt definitief voorbij. De financiële afdeling van een bedrijf moet vaker worden betrokken bij beslissingen op strategisch niveau, vindt 62% van de bedrijven. Dit blijkt uit onderzoek van Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële professionals en administratief ondersteunend personeel. Bedrijven zijn op zoek naar financiële afdelingen die actief samenwerken met andere afdelingen en als financiële zakenpartner binnen het bedrijf acteren. Hiermee veranderen de eisen die aan medewerkers op de financiële afdeling worden gesteld: een uitdaging voor die medewerkers, de financieel directeur én de HR-afdeling.

Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland, licht toe: "We zien dat een groot deel van de CEO’s en CFO’s behoefte heeft aan een financiële ‘rechterhand’ die hen en andere afdelingen binnen het bedrijf advies geeft over strategische beslissingen. Zeker in deze periode waarin veel bedrijven last hebben van economische onzekerheid en een belangrijk besluit altijd onderbouwd moet worden met financiële argumenten. Hoewel Nederlandse bedrijven hierin qua implementatie nog niet voorop lopen –  slechts 19% maakt actief gebruik van de financiële afdeling als zogenaamde ‘businesspartner’  –  blijkt dit wel degelijk een wens voor de nabije toekomst. De verwachting is dat de komende drie jaar 38% van de Nederlandse bedrijven beschikken over een financiële afdeling die zich als interne zakenpartner opstelt.”

De nieuwe rol van de financiële afdeling betekent dat er nieuwe eisen gesteld worden aan financieel medewerkers. Belangrijke capaciteiten en vaardigheden die van hen verwacht worden beperken zich niet meer alleen tot cijfers. Juist het inzichtelijk kunnen maken van financiële informatie voor collega’s zonder financiële achtergrond en het inschatten van de mogelijke commerciële waarde voor het bedrijf worden belangrijk. CFO’s geven aan dat kennis van de industrie (29%) en het bedrijf (30%) erg belangrijk zijn om de rol van financieel zakenpartner in te kunnen vullen. Volgens 39% van de ondervraagde CFO’s zijn analytische vaardigheden het meest van belang voor financieel medewerkers.  

De nieuwe eisen en verwachtingen bieden een kans voor financiële professionals die al werkzaam zijn binnen het bedrijf om nieuwe taken op zich te nemen en een zich te ontwikkelen binnen hun functie. Een proactieve houding om aan deze nieuwe eisen te voldoen geeft huidige medewerkers een grotere kans op doorgroeimogelijkheden. Daarnaast is het een kans voor kandidaten met de juiste competenties om bij een bedrijf binnen te komen.

Het profiel van de huidige financiële medewerker is sterk veranderd, daarom is het niet verwonderlijk dat het vinden van werknemers lastig is. 40% van de CFO’s geeft in het onderzoek aan dat het een uitdaging is om talent met goede capaciteiten te vinden. Daarnaast is het lastig om huidige medewerkers om te scholen, omdat er significant andere capaciteiten worden gevraagd. De rol van de HR-afdeling is daarom cruciaal in het vinden van de juiste kandidaten of in het opzetten van bijscholingsprogramma’s. Dit vraagt om een intensieve samenwerking tussen CFO’s, financieel managers en HR in het vaststellen van verwachtingen en functieprofielen.

"Het is dan ook van belang om niet alleen financiële medewerkers samen te laten werken met andere afdelingen, maar ook om de HR-afdeling hierin te betrekken. Zij kunnen immers door middel van ontwikkel- of talentprogramma’s deze financiële zakenpartners vinden en opleiden," aldus Stephan Renken. “En dan nog vinden bedrijven het vaak lastig om de benodigde vaardigheden in hun eigen teams te bepalen. Daarom zetten we vaak onze service en ons netwerk van interim-managers in voor bedrijven die business partnerschappen willen integreren in de dagelijkse werkzaamheden van het financiële team.”