Redactie - 21 mei 2013

Kosten besparen door andere onderhoudscontracten en langer gebruik bestaande hardware


Hoewel bedrijven er alles aan doen om hun onnodige IT-uitgaven terug te brengen, missen veel organisaties elk jaar een kans op een grote IT-kostenbesparing, doordat ze veel te voorbarig hun netwerkinfrastructuur naar een hoger plan brengen en verzuimen hun bestaande onderhoudscontracten goed tegen het licht te houden.

Een nieuw door Forrester Consulting in opdracht van Network Hardware Resale uitgevoerd onderzoek laat zien dat, hoewel een overweldigend aantal IT-beslissers (76 procent) zich onder druk gezet voelt de kosten te drukken, veel van hen zich niet bewust zijn van de mogelijkheden een ander onderhoudscontract af te sluiten, terwijl zij zich daarnaast door leveranciers vaak laten overhalen hun hardware eerder te vervangen dan nodig is.Uit het onderzoek komt naar voren dat maar liefst 79 procent van de onderzochte organisaties hun bekabelde netwerkinfrastructuur iedere 1 tot 5 jaar vervangt, afgaande op industriegemiddelden die (let wel!) afkomstig zijn van de leveranciers. Leveranciers bepalen de ‘einde levenscyclus’-agenda, hetgeen resulteert in een soms onnodige en dure vervanging van de IT-apparatuur. Apparatuur die nog marktwaarde vertegenwoordigt en veelal gemiddeld meer dan 20 jaar meekan.

“Na een enquête onder 304 IT-beslissers kwam Forrester tot de conclusie dat ondanks dat de IT-budgetten constant onder bewaking staan, bedrijven automatisch op het advies van de leverancier afgaan, hetgeen er toe leidt dat ze geen oog meer hebben voor winst die te behalen is met het oprekken van de levenscycli van de hardware en het laten uitvoeren van het onderhoud door een derde partij”, aldus het Forrester Consulting-onderzoeksrapport ‘Challenging the Status Quo on Maintenance Contracts and Refresh Cycles to Lower Costs’ dat onlangs is verschenen. Download hier de PDF.

Enkele bevindingen uit het onderzoek op een rij:

Einde levenscyclus apparatuur wordt te vroegtijdig afgekondigd: 85 procent van de respondenten bevestigde dat ze hun legacy netwerkapparatuur nog niet zouden hebben weggedaan indien de leverancier de ondersteuning niet had beëindigd.

OEM-onderhoudsservices hebben een lage terugverdienindex: meer dan 80 procent van de organisaties sluiten onderhoudscontracten met de fabrikanten van hun apparatuur; dit ondanks het feit dat ze weinig waarde zien in wat ze hiermee aanschaffen en hun onvrede uiten over kostenbesparingen die niet kloppen, nieuwe tarieven die ze krijgen voorgeschoteld en niet-flexibele prijsmodellen.

De mogelijkheid het onderhoud door derden te laten uitvoeren, is bij velen onbekend: slechts 21 procent rapporteert bij de onderhandelingen over service- en onderhoudscontracten gebruik te hebben gemaakt van concurrerende aanbiedingen van derde partijen, terwijl 80 procent verzekert dat indien zich een derde partij zou melden die de ondersteuning en het onderhoud voor minder geld wil doen, ze daarmee in zee zouden gaan.