Redactie - 25 april 2013

IT beleidsmakers en CIO's willen meer vaart achter proactieve strategie



Een derde (33%) van de IT beleidsmakers vindt dat het bepalen van een proactieve strategie voor de lange termijn binnen hun afdeling moeizaam verloopt. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek van Vanson Bourne en INTERXIONHOLDING, speler op het gebied vancarrier neutraledata center diensten.

Een belangrijke factor voor veel Europese IT-afdelingen is tijdgebrek: 99% van de ondervraagden gaf aan dat zij altijd wel een deel van hun tijd besteden aan ‘brandjes blussen’. Daardoor komen zij niet toe aan de uitvoering van proactief en strategisch belangrijk werk wat het bedrijf verder kan helpen. Gemiddeld wordt hier 37% van de tijd aan besteed. Doordat 80% van de werknemers constant moeten inspelen op de reactieve korte termijn behoefte van klanten is het geen verrassing dat ze niet toekomen aan het bepalen van een langetermijnvisie. Als we kijken naar de Benelux is dit net wat minder, 75% van de bedrijven geeft prioriteit aan korte termijn oplossingen voor de zakelijke behoeftes.

Michel van den Assem (foto), Managing Director Interxion Nederland: “De commerciële en IT-afdelingen zijn vaak niet op elkaar afgestemd in de Benelux, hoewel Nederland en België hier anders tegenaan kijken. In Nederland hindert dit beide afdelingen niet om langetermijnplannen te maken. Organisaties in België hebben echter wel moeite om een langetermijnvisie op te zetten, wat in lijn ligt met andere landen in Europa. Uit het onderzoek blijkt dat ruim driekwart van de organisaties in Nederland al een langetermijnplan heeft ontwikkeld.”

Verdere oorzaken voor het niet toekomen aan langetermijnplannen zijn krimpende budgetten (69%) en het feit dat veel IT-afdelingen geen enkel inzicht hebben in het lange termijn business plan (53%). Opvallend is dat in de Benelux zelfs 36% van de IT-afdelingen geen inzicht heeft in de business plannen. Sterker nog, een kwart van de ondervraagden in Europa gaf aan dat hun afdeling überhaupt geen strategie klaar heeft liggen ter ondersteuning van het business plan.

Uit de strategische prioriteitenlijst van IT-afdelingen voor de komende 18 maanden blijkt desalniettemin dat de wens er is om nauwer samen te werken met de commerciële kant van het bedrijf. Hoewel het percentage wat betreft het terugbrengen van operationele kosten hier het hoogst was met 48%, komt het uitbreiden van de informatiestroom binnen de organisatie op de tweede plaats (45%) en geeft een derde van de ondervraagden (38%) aan dat het verbeteren van de bedrijfsprestaties en de besluitvorming een prioriteit is voor de IT-afdeling. Deze Europese resultaten zijn niet geheel in lijn met de resultaten in de Benelux. Zo komt het uitbreiden van de informatiestroom binnen de organisatie met 34% op een tweede plaats, en met 31% komt het verbeteren van de bedrijfsprestaties en besluitvorming als prioriteit voor de IT-afdeling op een derde plaats.

“We zien telkens weer dat organisaties die een duidelijke IT-strategie hebben sneller groeien en een hogere aandeelhouderswaarde hebben. Het is dus teleurstellend om te zien dat veel bedrijven nog geen gebruik maken van deze voordelen”, aldus Ian McVey, Director, Enterprise & SI, Interxion.“Het is begrijpelijk dat in het lastige huidige economische klimaat vanwege beperkte middelen en de hoge werkdruk voor personeel dat er meer wordt gelet op wat urgent is, dan wat belangrijk is. De vraag is wel: wat zijn de alternatieve kosten? Bij een voortdurend gebrek aan middelen daalt op lange termijn de aandeelhouderswaarde. Ruimte vrijmaken voor bijvoorbeeld het opzetten van diensten voor migratie naar cloud is cruciaal voor de concurrentiepositie van een bedrijf. Bedrijven die dit mogelijk maken voor hun CIO’s en hun IT-afdelingen trekken uiteindelijk aan het langste eind. Bedrijven die dit niet doen, zullen achterop raken.”


Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024