Redactie - 17 april 2013

60% van de Nederlandse IT-managers heeft geen duidelijk beeld van opgeslagen bedrijfsgegevens op privé apparaten van medewerkers


Uit recent onderzoek onder Europese IT-managers in kleine en middelgrote bedrijven, uitgevoerd door TNS Infratest, in opdracht van beveiligingsleverancier Kaspersky Lab, is gebleken dat Nederlandse MKB-bedrijven problemen hebben met de bescherming van hun waardevolle intellectuele eigendom. Een aantal in het oog springende schendingen en hacks toonden de afgelopen maanden aan hoe moeilijk het is om bedrijfsgegevens te beschermen. Nu steeds meer werknemers privétoestellen gebruiken voor zakelijke doeleinden, zorgt dit voor nieuwe problemen voor de IT-afdeling. Waar de IT-manager normaliter een overzicht heeft van de binnen het bedrijf bewaarde gegevens en hierdoor de schade gemakkelijk kan inschatten, toont het onderzoek aan dat de meeste bedrijven slechts een basiskennis hebben van de bedrijfsgegevens die medewerkers op hun eigen mobiele apparatuur opslaan. 

Uit het onderzoek blijkt dat slechts 32% van de Nederlandse IT-managers afdoende strenge regels en beleid hanteert om tot een volledig, nauwkeurig overzicht te komen van de informatie op deze mobiele apparaten. 46% verklaart geen volledig beeld te hebben van datalocaties, maar wel een redelijk overzicht te hebben van de situatie. 14% geeft toe geen idee te hebben, terwijl 7% het antwoord schuldig bleef. 

In het algemeen lijkt het er op dat bedrijven in het Verenigd Koninkrijk en Spanje het meest uitvoerige gegevensbeschermingsbeleid hanteren. 57% van de respondenten in het Verenigd Koninkrijk en 54% van de Spaanse respondenten zegt een compleet beeld te hebben van de locatie van hun gegevens. Spanje heeft ook het laagste aantal IT-managers dat toegeeft totaal geen idee te hebben omtrent de gegevens (5%). Scandinavische managers zijn daarentegen of heel eerlijk, of vertrouwen hun werknemers onvoorwaardelijk. In Zweden (26%), Denemarken (22%) en België (20%) geeft een buitengewoon hoog aantal IT-managers toe een onduidelijk beeld te hebben van de gegevens op mobiele apparaten. 

“Bij verlies of diefstal van een apparaat is het uiterst belangrijk om te weten wat er op heeft gestaan, om zo de nodige maatregelen te kunnen treffen", aldus Martijn van Lom, algemeen directeur Benelux en Nordic bij Kaspersky Lab. “Als je de bedrijfsinformatie en de locatie daarvan om wat voor reden ook niet kunt traceren, moet deze op zijn minst versleuteld zijn zodat eventuele geïnteresseerden er geen toegang tot hebben.” 

In de afgelopen jaren heeft een aantal hacking- en dataverliesincidenten binnen alle niveaus van het bedrijfsleven voor toegenomen aandacht gezorgd voor IP-veiligheidsproblematiek over de gehele linie. Leveranciers van beveiligingssoftware hebben ingespeeld op deze trend en reageerden met uitgebreide oplossingen.