Veiligheidsbewustzijn pc-gebruikers laat te wensen over
08-02-2013
Deel dit artikel:

Veiligheidsbewustzijn pc-gebruikers laat te wensen over


Ondanks alle aandacht voor security, privacy en de gevaren van cybercrime blijkt het bewustzijn over deze zaken bij gebruikers nog steeds beperkt. Dat heeft ook gevolgen voor de voorlichting daarover in bedrijven. Zo blijkt uit onderzoek van Stellar dat de meeste mensen denken dat formatteren vane en harde schijf voldoende is om gevoelige data te wissen.

Praktijkervaringen van Stellar Data Recovery naar het wissen van data door bedrijven en particulieren wijzen uit dat men in het algemeen denkt dat met het formatteren van een harde schijf de data daarmee verwijderd is. Ook in het programma TROS Radar werd onlangs nog aandacht besteed aan dit fenomeen.

De conclusie van Stellar is dat bij een groot deel van de Nederlandse bevolking de ernst van dit gevaar niet is doorgedrongen. Nietsvermoedend geeft men de oude pc aan iemand mee; voor criminelen zijn dit de krenten in de pap. Het gaat niet alleen om zaken als privéfoto´s, maar ook gebruikersnamen, wachtwoorden en de financiele administratie. Dat kan weer leiden tot identiteitsdiefstal.

Van de ondervraagden heeft 80 procent daadwerkelijk actie ondernomen en heeft de pc opgeschoond. Van deze groep mensen - die er ten onrechte van overtuigd is de data te hebben gewist - blijkt 30 procent de harde schijf geformatteerd te hebben. Echter, de zogenaamd gewiste data op geformatteerde schijven zijn door iedereen met de juiste software zeer eenvoudig te herstellen. Het gevolg is dat deze data voor iedereen inzichtelijk zijn en gebruikt kunnen worden voor criminele doeleinden.


Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security